Подредиха изложба с картини от фонда на отдел “Изкуство” на Библиотеката

Публикувано на чт, 12 Ное. 2020
249 четения

Изложба с творби от фонда на отдел “Изкуство” при Регионална библиотека “П. Р. Славейков” се открива днес в Изложбени зали “Рафаел Попов” във В. Търново. Тя е по повод 40 години от създаването на специализирания отдел и включва скулптура, акварел, графика и живопис. Тридесетте произведения са на известни търновски художници като проф. Иван Бочев, доцент Иван Маринов, Георги Райчев, Петър Лазаров, Сашо Филев, Красимир Добрев – Доктора, Тошко Дончев, Златка Дъбова, Стефка Ралевска, Лалю Минков, Ангел Янков, Румен Игликов. Скулптурите са на доцент Чавдар Велчев, Стефан Комитов и Руси Русев.
Идеята за създаването на този отдел възниква по времето на управлението на библиотеката от Васил Гладилов, когато започва да се комплектува колекция от музикални произведения, но като самостоятелен той се оформя през 80-те години на XX век. През годините фондът на отдела нараства до 31 898 библиотечни единици, като книги, албуми, ноти, графики, репродукции, грамофонни плочи и аудиозаписи. С него той обслужва читатели със специализирани интереси като преподаватели, студенти и докторанти от факултета по изкуства при ВТУ “Св. св Кирил и Методий”, учители и ученици от профилираните паралелки по изкуства и музика в училищата, а също и всички интересуващи се от тези области.
“От есента на 2020 г. в отдел “Изкуство” разкрихме втори дигитален център – за конвертиране на информацията от некнижни и нестандартни библиотечни документи (магнетофонни записи, записи на касети, грамофонни плочи, диапозитиви и диафилми), които с времето са се оказали технологично недостъпни. Чрез дейността на този център и услугите, които ще предоставя на читателите и ползвателите на библиотеката, планираме да върнем в информационен оборот ресурси, които нямат аналог в днешно време и които представляват ценна база за изследователи, преподаватели, творци или просто любознателни читатели”, каза доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека.
Днес отдел “Изкуство” се помещава на приземен етаж от жилищен блок на ул. “Краков” № 8 и всеки, който е читател или желае да стане читател на РНБ “П. Р. Славейков”, може да ползва всички информационни ресурси на специализирания отдел както на място, така и за дома.
Изложбата е експонирана с подкрепата на Община В. Търново и Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, и ще бъде достъпна за индивидуални посещения до 4 декември.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново