Нощ на литературата предстои в старата столица

Публикувано на пн, 29 авг. 2022
198 четения

Три места за четене във В. Търново ще посрещнат любителите на писаното слово в Нощта на литературата, която ще се проведе на 7 септември. Тя ще събере любителите на европейските преводни книги в 18 български града и ще ги срещне с откъси от вълнуващи произведения. Инициативата се провежда за единадесета поредна година и цели да популяризира добрата европейска литература чрез нестандартни четения в т. нар. “читателски гнезда”, в които известни личности четат един и същи откъс на всеки 30 минути – от 18,00 до 21,30 ч.
“Читателските гнезда” във Велико Търново ще са Художествена галерия “Борис Денев”, Клуб на културните дейци (ТАМ) на ул. “Велчо Джамджията” 38 и клуб “Хипстър” на Самоводската чаршия.
Четци ще са актьорите от Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” Никол Бойчева, Стефка Златкова и Цветомир Илчев. Произведенията, от които ще се четат откъси, са съвременна европейска литература, публикувана след 2000 г. и издадена на български език.
На Боруна, до художествена галерия “Борис Денев” Стефка Златкова ще чете “Досадникът” на Анна Багряна, “Украйна” и “Ние, удавниците” на Карстен Янсен от Дания.
В клуб ТаМ на ул. Велчо Джамджията 16 (бившия Клуб на дейците на културата) Никол Бойчева ще разгърне страниците на произведенията “Гардеробът” с автор Олга Токарчук, Полша, и “Междинно кацане” на Матей Хоржава от Чехия.
В клуб “Хипстър” на Самоводска чаршия ще може да бъде чут гласът на Цветомир Илчев
Произведенията, които той ще чете, са “Вълци” с автор Хилари Мантел от Великобритания и “Пазарен ден” на Пал Завада от Унгария.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново