Изложбата “Митове и Легенди” гостува във Велико Търново

Публикувано на пн, 29 авг. 2022
256 четения

Изложбата “Митове и Легенди” ще бъде представена в Художествената галерия “Борис Денев” във Велико Търново. Колекцията, която ще бъде открита на 6 септември от 17,30 часа, съдържа избрани творби от петте издания на Балканското квадринале на живописта “Митове и легенди на моя народ” (2004-2020), гр. Стара Загора. Изложбата представя 50 живописни творби, голяма част от които са сред наградените в петте издания на квадриналето.
Специален гост на откриването ще е проф. Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Стара Загора. “Обликът на изложбата в голяма степен е белязан от идеята за задълбочаване на психологическата интерпретация на теми, чиито общочовешки послания носят мъдростта на времето. В това своеобразно пътуване между земята и небето си дават среща сътворението и страстите човешки, надеждите и изпитанията. Там са античните герои и притчите за митичните животни, сакралните пространства на светилища, оброчища и храмове, библейските и новозаветните сказания, празниците, обичаите и ритуалите, алегориите за мечтите, благоговението към старите майстори, приказното и вълшебното, погледите към небето и душата, респектът към идеалите на предците, сезоните на човека, знаците и метафорите на нашето време.
В голямата си част това богатство от теми не е толкова обект на сюжетност, колкото на живописно внушение за техните житейски уроци. То е израз на предизвикателството, което художниците приемат, търсейки своята съвременна визия за това”, споделя в аванс проф. Марин Добрев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново