Нестандартно първо представление препълни обновения Клуб “ТаМ”

Публикувано на ср, 7 сеп. 2022
338 четения

Валерия Вълчева

Стефка Янорова

Мартиан Табаков

Първо представление след обновяването на пространството “ТаМ” в сградата на бившия Клуб на дейците на културата във В. Търново разпродаде билетите за две последователни театрални вечери. Спектакълът “Чайка” по пиесата на Чехов бе поставен от режисьора Валерия Вълчева, чиито родители са от Великотърновския край. Самата тя живее 20 години в старата столица, където завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” със специалност “Българска филология”. Три години след това отива да следва в НАТФИЗ и остава да живее и работи в София, но завинаги в нея тлее желанието по някакъв начин да се завърне във В. Търново, но не непременно в пространството на театъра. Още в младежките си години, разхождайки се из красивите места на стария град, тя ги вижда като театрални декори, но дори не подозира, че може да ги използва реално като такива. Години по-късно Вълчева сбъдва мечтите си и немалко търновски зрители вече са гледали нейни спектакли, правени специално за пространства в старата столица. Тя поставя “Антихрист” по романа на Ем. Станев в Лапидариума на Археологическия музей, а в следващите две години – няколко представления в обновен вариант и на Царевец. След това специално за пространствата във В. Търново прави и други постановки с различни актьорски трупи. Такъв е проектът “Дванайста нощ” по Шекспир, представен пред публика на Трапезица, в който участват Мартиан Табаков и Мирослава Захова, част от актьорския състав на “Чайка”. Със спектакъла “Тринайстият месец” по Гео Милев режисьорката и колегите ѝ артисти отново гостуват в Лапидариума. Тогава част от състава са участващите в “Чайка” Деница Маринова и отново Мирослава Захова.
“Театралният салон много често е черна кутия. Там публиката е отделена от актьорите с т. нар. рампа и лично на мен това не ми харесваше от самото начало. Все ми се искаше ние да играем сред нея, дори тя да бъде участник в спектакъла, и това успях да го постигна още при една постановка в Държавния театър. Това смущаваше театралните директори, но въпреки всичко тя се игра три години в традиционния театър. Още тогава разбрах, че представите ми за сценографията и пространството са много по-широки, отколкото възможностите на държавната система в момента могат да задоволят”, сподели режисьорката. Тогава тя започва да избира красиви места, подходящи спрямо идеите ѝ или материала, върху който прави спектакли. Това са ателиета на художници, различни крепости, летният театър сред Белоградчишките скали и др.
Спектакълът “Чайка” е поредната работа на Вълчева, който предлага на публиката едно по-интерактивно преживяване, включващо движение, музика и повече съпричастност на зрителя чрез атакуване на всичките му сетива и неговия ум. Идеята за това представление е още от 2016 г., когато започва като пърформънс в съвсем различно пространство, а през 2021 г. се играе в ателието на настоящия сценограф и участник на сцената Мартиан Табаков в София.
“Когато видях обновеното пространство на “ТаМ” в стария Клуб на дейците на културата, в който съм попадала като студент, аз веднага видях възможност за поставяне на това представление”, каза Вълчева и изрази радостта си, че това е първата театрална изява на възроденото място. Режисьорката сподели впечатленията си, че търновската публика има много добри сетива за театър и е жадна за различен тип постановки.
Сценографията на спектакъла “Чайка” е много свързана с предметите в ателието на Табаков, където е играна за първи път, и преместването ѝ в нови пространства е предизвикателство за екипа, посочи Мартиан, който е скулптор по образование, но се занимава и с музика. В постановката участва като актьор и свири на контрабас и китара заедно с други непрофесионални музиканти, а актрисата Деница Даринова пее.
“Тези представления имат много голяма зависимост от пространството. Когато се родят на едно място, а се преместят на друго, вече започваме да боравим с материята на новото място. Така те се превръщат в почти различен спектакъл, въпреки че текстът е същият”, посочи Даринова, която каза, че според нея търновската публика е култивирана и критична. Зрителите поставят летвата високо, тъй като са гледали качествен театър, добави тя.
Дебютант в представлението беше Симеон Димов, който завършва НАТФИЗ през 2021 г. Според него участието в такъв различен тип спектакли изисква друга настройка за актьорите, защото публиката е в непосредствена близост до тях и атмосферата е различна от тази в театралния салон. Това му харесва и е по-филмово като усещане според него. Той смята, че така е по-интересно и за публиката, която постоянно се мести по време на действието. Преди два месеца Симеон гостува във В. Търново с представлението “Крава” на Мартин Карбовски и не скри радостта си от завръщането в града и пред търновските зрители.
От екипа на Клуб “ТаМ” Вълчева вече е работила в екип с Деница Милушева, която е сценограф на представлението “От вар момиче”. В него участва известната българска актриса Стефка Янорова, която играе и в “Чайка”.
“В. Търново е един своеобразен декор и когато съм тук винаги се чувствам като на сцена, а това е все едно да съм у дома си. Играла съм в театъра, но там усещането е съвсем различно от типа постановки, които прави Валерия. С нея гостувам за втори път, като предния бе преди 7 години с “От вар момиче” и “Мамината щерка”. Беше изключително преживяване, най-вече защото в представлението участваха деца, а това винаги събужда детското и у мен, да си играем, да се забавляваме. Бях удивена и от това как публиката прие шествието от Сарафкината къща, където започна постановката, до Лапидариума, където продължихме. Усещах такава подкрепа и виждах жадуващи очи. Това ми е много красив спомен”, разказа Стефка Янорова. Тя не скри задоволството си от това, че великотърновската публика иска да гледа нещо различно и не се съгласява с изкуственото налагане на безвкусици в театралното изкуство.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново