Деца и младежи се забавляваха през лятото в читалище “Надежда”

Публикувано на пт, 2 сеп. 2022
366 четения

Приключи шестото издание на кампанията “Помощник на библиотекаря през лятото”, която се превърна в традиционна за библиотеката към читалище “Надежда” във В. Търново. В заниманията се включиха 16 деца и младежи на възраст от 8 до 17 години, които бяха разпределени в две възрастови групи – прогимназиален курс и гимназиален курс. Сред тях за няколко дни бяха и две деца, живеещи в чужбина, които участваха основно в творческите работилници. Те прекарваха време в библиотеката по желание на тяхната баба, която искаше да се научат да общуват по-добре на български език.
“Тази година освен децата, които са идвали и в предишни издания, а някои дори от самото начало на кампанията, имаме и нови деца. Започват да идват братчета и сестричета на наши предишни участници, което много ни радва”, сподели Ивелина Митева, библиотекар в НЧ “Надежда”. Тя заедно с колегата си Бисера Дживодерова, работи и се забавлява с децата и младежите.
Освен рутинните занимания в библиотеката, с които участниците от предишните издания са свикнали, те правиха и инвентаризация, което е нещо ново за тях и много по-трудоемко. По този начин се запознаха с българската и чуждестранната историческа литература и старите книги от фонда. В тазгодишното издание отново бяха организирани творчески работилници, съвместно с дамите от Клуба по битова култура към читалището. Те показаха как се прави плъстене на жива вълна и кукли на щастието, които бяха съпроводени с беседи за културата на България и други държави. Децата и младежите си направиха уникални тениски, изрисувани саморъчно от тях. За първи път тази година имаше викторина, в която се изискваше търсене на автори и книги, четене на откъси от художествени текстове. Проведена беше и викторина с непознати въпроси за детски автори. Това изискваше употребата на мобилно устройство и така всички разбраха, че освен за игри и следване на социалните мрежи смартфоните могат да служат за набавяне на всякаква интересна информация, разказа Митева. Дживодерова запозна всички и с живота и дейността на известни търновци от миналото – Константин Кисимов, Велчо Джамджията, Евгения Кисимова и други, които трябва да се помнят, както и с творчеството на живи великотърновски автори и поезия от известни български поети.
Много от участниците в кампанията бяха от ОУ “Св. Патриарх Евтимий”. Седмокласникът Росен Христов се включи за четвърта година, като отново пътуваше от дома си до читалищната библиотека със своята тротинетка. 12-годишната Розана Лазарова участва за втора година. Тя сподели, че много ѝ харесва, защото обича книгите, както и това да ги подрежда, подпечатва и надписва. “Тук ми е много хубаво и го чувствам като мой втори дом”, каза Розана. 10-годишният Асен Недев също бе част от кампанията за втора година и се включи заедно с приятели. На него му харесва, че има игри и че научава нови неща за различни автори. Той няма любим писател, но най-много обича да чете детски приказки. Съученикът му Давид Колев участва за първи път. Харесва му да помага на библиотекарите, да играе с приятелите си и предпочита това пред стоенето вкъщи. Още отсега е решил да се включи в кампанията и през следващата година. От същото училище бяха още Максим Трифонов и Преслав Трифонов. В летните занимания участваха също: София Николова и Георги Марков от ОУ “Димитър Благоев”, Дара Петрова от СУ “Вела Благоева”, Антон Христов, Габриела Славева, Яница Петрова и Мартина Маркова от ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”, Яни Митев от ПГТ “Д-р Васил Берон”, Михаела Борисова от ПГСАГ “Ангел Попов” и Яна Петрова от Американския колеж.
“Може би с времето вие ще оцените труда, който сте положили тук, тъй като той е свързан с една много хубава сфера от нашия живот – четенето и докосването до знанията, които предлагат книгите и техните автори”, каза председателят на читалището арх. Донка Колева, която връчи сертификати на участниците в кампанията.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново