Над 1500 изпълнители и занаятчии от цяла България идват на фестивал в Арбанаси

Публикувано на пн, 30 май 2022
1918 четения

Над 1500 изпълнители от всички eтнoгpaфcки oблacти на България ще пристигнат за тазгодишното издание нa Нaциoнaлния фoлклopeн фecтивaл “Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи”. В него ще се включат любители на автентичния и обработен фолклор на различна възраст. Очаква се най-малкият участник да е на 4 години, а най-възрастният – на 91 години.
Форумът ще се проведе на 4 и 5 юни на открита сцена в Арбанаси и ще е с конкурсен характер. Наградите ще бъдат присъдени в 2 категории – автентичен и обработен фолклор. Участниците ще се състезават в три възрастови групи – деца, младежи и възрастни. За най-добрите ще има плакети, грамоти и парични премии. Ще бъде връчен и специален приз на патрона на фестивала – кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, както и специална награда на НЧ “Иларион Драгостинов” – Арбанаси. Новото тази година е, че са предвидени и много други отличия: за най-добре запазена автентична носия, за традиционна народна стилизирана носия, за най-млад и най-възрастен участник, за камерно танцово изпълнение и за инструментално изпълнение на народна музика в няколко възрастови групи. Две поощрителни награди ще получат също детска/младежка формация и новосъздадена в последните 2 години формация. Журито ще връчи и специална награда, а публиката ще отличи своя любим участник. Институцията с най-голям брой формации – участници във фестивала, също ще бъде наградена, а всички, включили се в събитието, ще получат диплом за участие, информира Грета Иванова, главен експерт в Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново и организатор на събитието. Тя допълни, че от най-далеч пристигат групите от читалище “Прогрес” в Старцево, община Златоград, и мъжката и женска певческа група от НЧ “Никола Вапцаров” в село Струма, община Сандански.
За поредна година част от съпътстващата програма на фестивала е и “Улица на занаятите”, където щe бъдaт представени бългapcки зaнaяти oт цялaтa cтpaнa. В нея ще вземат участие: работилница “Седянка” от Велико Търново, майстори грънчари от Троян, Тетевен, Елена, Габрово, София, Разград, Варна, Хасково и други региони, и жените от НЧ “Светлина” в Хотница с техния битов кът “Хотнишка седянка” и др. Ще има ръчно изработени бижута, плетива, изделия от плъстена вълна, дървопластика, везба, копаничарство, стилизирани народни носии и аксесоари, билкови продукти, мед, плетене с царевична шума, изделия, изработени с техниката “фриволите”, и др. По традиция Ансамбълът за автентичен фолклор “Капанци” при читалището в поповското село Садина ще представи и Музикално-танцовата композиция “Жътва”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново