Галина Александрова-RED вдъхновява с нова изложба

Публикувано на пн, 30 май 2022
299 четения

Великотърновската художничка Галина Александрова-RED представи своята нова самостоятелна изложба живопис, озаглавена “Урания”. Тя е експонирана в софийската галерия “A cube contemporary” и потапя зрителя в чудния свят на музи, планети и вселени.
“За първи път работя едноформатни картини по желание на галериста арх. Енил Енчев, въпреки че винаги различните формати са ме провокирали. Така се получи един интересен, подреден цикъл творби”, разказа Галина, която в тези свои платна е заложила предимно на синьо-зелената гама. Приключвайки с поредицата картини, художничката разбира, че подсъзнателно е рисувала под влиянието на наскоро състоялото се слънчево затъмнение, което се нарича ураново. При него Земята, Слънцето и Луната са в съвпад с Уран и Галина решава да научи нещо повече за това. Така разбира, че Уран всъщност е една сияеща в синьо-зелената гама планета, чийто повърхностен слой съдържа голямо количество газ метан, убиващ червената светлина. Така се оказва, че авторката е пренесла цветовете ѝ в работите си, като впоследствие допълва проекта с картини и в други тонове.
“Уран в гръцката митология е богът на всички богове и е роден от хаоса, а неговата внучка Урания, на която съм озаглавила изложбата си, е муза на астрономията, геометрията и поезията. В превод името ѝ означава небесна и тя се свързва с универсалната любов”, разказва Галина, която споделя, че се вълнува от огромните пространства и обича астрономията, астрологията и тяхното влияние върху хората. Подготовката за изложбата ѝ отнема около два месеца, а картините от този цикъл съвсем обяснимо носят имена на планети и космически влияния.
“Честно казано, нямах представа, че точно сега ще бъда обърната към космоса. Имах абсолютно различни намерения, които няма да издам. Те са в главата ми и ще ги реализирам веднага след тази изложба, като с тях вероятно още през есента ще направя друга изложба, която ще представя във В. Търново”, разкри авторката, която определя тази година като силно творческа за себе си и отдава това най-вече на големия застой по време на пандемията. Съвсем наскоро Галина представи във Варна и предишната си изложба, озаглавена “Адреналин”.
“С моята космогония пресъздавам света с кристална чистота, с любов и с вътрешна азбука, която тълкува всички тайни. В настоящите картини може да бъдат усетени моите мисловни структури, енергия и топла светлина. Те са силно експресивни и в тях има динамична комбинация от материали и техники. Има движение и собствен живот, защото абстракцията е пътят на душата”, описва творбите си авторката.
Изложбата “Урания” ще остане в столичната галерия до 17 юни.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново