Маргарита Караиванова е лауреат на Националното многоезично състезание

Публикувано на чт, 19 Дек. 2019
550 четения

Единадесетокласничката Маргарита Караиванова от Американски колеж “Аркус” е лауреат на Националното многоезично състезание, което се е провело в Ловеч. Възпитаничката на частното училище в старата столица е единственият представител от област Велико Търново, допуснат до участие във финалния кръг с втори чужд език немски. Общо 142-ма ученици от страната са класирани за националния кръг, сред които Маргарита завоюва първо място в своята езикова група с 86 точки от максималните 90.
“Състезанието се провежда в два модула. Първият включва слушане на прозаичен текст на английски, върху който да се направи сбит преразказ на немски. Вторият се състои от прочит на публицистичен текст на английски и създаване на есеистичен текст върху него на немски. Оценяват се езиковите компетентности на учениците в 11 клас, обособени в 5 езикови групи според втория чужд език”, обяснява Маргарита.
Колежанката е пълна отличничка, като шест поредни пъти е първенец по успех на училището. Тя е и четирикратна носителка на стипендията “Анета Караиванова”, която се присъжда за постигнат най-висок среден успех в проценти.
Лауреатското звание от многоезичното състезание е вторият голям национален успех на изявената ученичка. Като седмокласничка в свищовското СУ “Николай Катранов” тя станала златен медалист на олимпиадата по история. Сега е избрала в бъдеще да се посвети на медицината, затова задълбочено изучава биологията и химията.
Музиката и литературата са другата страст на Маргарита. Тя свири на пиано от шестгодишна и има успешни участия в някои музикални конкурси. Сега обаче сяда зад пианото само за удоволствие. В свободното си време обича да чете, защото чрез книгите се пренася във вълнуващия свят на техните герои.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново