Културният календар на старата столица постоянно се променя заради COVID-19

Публикувано на вт, 7 юли 2020
394 четения

Културният календар във В. Търново през това лято непрекъснато търпи промени заради извънредната ситуация в страната. Към момента част от събитията вече текат, други са планирани, а трети бяха отложени или няма да се състоят.
През месеците юли и август ще продължи Театралният фестивал “Лято, кукли и приятели”. За любителите на филмовото изкуство продължава провеждането на “Лятно кино под звездите”. На 18 юли предстои откриването на петия летен сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете”. Той ще включва едно оперно заглавие, една балетна постановка, две оперети и симфоничен концерт. Това са “Атила” и “Дон Кихот” на Държавна опера Стара Загора, “Хубавата Елена” на Държавна опера Варна, “Прилепът” на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” във В. Търново и концертът на Васко Ешкенази с Плевенската филхармония.
Програмата на това издание ще е силно редуцирана заради несигурните времена, в които живеем. В последните дни се е наложило оперите в Бургас и Русе да откажат своето участие. Организацията е сложна, както и логистиката, но Община В. Търново прави каквото е възможно, за да получат жителите на града и неговите гости събития на достатъчно добро ниво, сподели Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”.
От тазгодишната традиционна лятна програма отпадат събитията “Арбанаси самър мюзик”, класическите концерти на Трапезица и Международният фестивал на военните оркестри. Няма да се проведе и Античният фестивал “Нике – играта и победата” в древния град Никополис ад Иструм. На негово място ще бъдат проведени две по-малки събития, насочени предимно към семействата и децата. Международният фолклорен фестивал остава под въпрос, като има вариант той да се проведе на малко по-късен етап, с по-ограничен брой участници и за по-кратък период. Заявено е провеждането и на “Миндя рок фест”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново