Комедията „Слуга на двама господари“ репетират актьорите от търновския театър

Публикувано на вт, 13 юни 2023
158 четения

Комедията „Слуга на двама господари“ на прочутия италиански драматург Карло Голдони репетират актьорите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Творческата идея е на известния режисьор Димитър Шарков, с когото великотърновският театър поддържа дългогодишно творческо партньорство. Над сценографията и костюмите ще работи художникът Антоанета Костова.
„Слуга на двама господари“ е една от най-известните пиеси на Карло Голдони – венециански комедиограф и либретист от XVIII век, наричан още „италианския Аристофан“. Въпреки че пиесата е създадена през 1746 г., и до днес слиза от световните театрални сцени. Литературното наследство на Голдони се състои от над 260 произведения от различни жанрове. Той твори в периода, когато Комедия дел арте е в упадък и драмата, каквато я познаваме днес, поема своя път. Интересното е, че драматургът умело продължава традициите на маските като ги обогатява, оживява и очовечава чрез собствените си забавни истории“, обяснява Димитър Шарков.
И допълва, че той няма за цел да прави реставрация на този жанр, а по-скоро иска да вземе най-необходимото от него. „На първо място е богатата и широкодиапазонна актьорска импровизация. За нея разчитам на таланта на великотърновските актьори, с които съм работил в много постановки. Това са великолепни актьори, които имат чувство за хумор и усещане за импровизация“, признава гост-режисьорът. В спектакъл ще има много музика, песни и танци в стила на рокендрола и туиста. Ще звучат някои забравени песни, които обаче въздействат на публиката много емоционално.
Ролята на слугата Труфалдино е поверена на Милен Иванов, когото режисьорът определи като „уникален актьор с огромни възможности, с чувство за характерност и комедийна ситуация“. В новото заглавие участват още Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Иван Митев, Детелин Кандев, Никол Бойчева, Боян Фърцов, Полина Петкова, Кирил Милушев и Цветелин Илчев.
Димитър Шарков е убеден, че за да правиш истински театър, задължително трябва да познаваш публиката, към която е насочен даден спектакъл. Но още по-важно е да познаваш в детайли качествата и характера на актьорите. “Работил съм и в други театри в страната, но тук има отлична трупа с великолепни актьори. Ентусиазмът и неизчерпаемата творческа енергия, които виждам всеки ден сред търновските колеги, ги няма никъде другаде”, признава известният режисьор. Той е поставил на великотърновска сцена редица знакови заглавия. Сред тях са мюзикълът “Човекът от Ла Манча”, историческата драма “Иван Шишман”, “Двубой”, “Железният светилник“, “Госпожа Министершата”, “Свекърва”, “Декамерон” и др.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново