Картини на известни художници украсиха парка в кв. “Колю Фичето”

Публикувано на вт, 6 юли 2021
437 четения

Картини на известни художници, свързали живота си с Велико Търново, украсиха парка в квартал “Колю Фичето” в старата столица. Представените автори са Никола Хаджитанев, Димитър Казаков и Деню Чоканов. Това е вторият етап по проект “Достъпно изкуство” към програма “Изкуство и култура” на Великотърновската община. Първите пана, с картини на Борис Денев, Благой Иванов и Йордан Попов, бяха поставени на празничния 24 май в парк “Дружба”, а следващите ще бъдат изложени в парковото пространство на кв. “Картала”.
“Инициативата има образователен характер, който цели да запознае не само децата и младите хора, но и по-възрастните с творчеството на онези великотърновски класици, които са положили основите на изобразителното изкуство в града. Едновременно с това с този проект ще се създадат своеобразни експозиционни пространства, където в бъдеще освен утвърдените художници ще се представят и все още творящи артисти, както и по-млади и тепърва навлизащи в тази сфера творци”, каза Мартин Митев, председател на СБХ – В. Търново, и временно изпълняващ длъжността директор на Художествена галерия “Борис Денев” в старата столица.
Проектът има за цел съхранението и разпространението на произведения на изкуствата и културата, както и провеждането на образователни и обучителни инициативи в тази област. На паната ежегодно ще се представя творчеството на великотърновските художници. Инициаторите планират той да се обогати и с фейсбук страница. До нея ще се достига чрез QR кодове, които ще присъстват на всяко изображение. Чрез сканирането им посредством телефон ще се открива директна информация за авторите и тяхното творчество. Проектът се реализира от Съюза на българските художници във В. Търново, а партньори в реализацията му са Община Велико Търново и ХГ “Борис Денев” в старата столица.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново