Изложба за Великден и Цветница подредиха жените от Клуба по битова култура към НЧ “Надежда”

Публикувано на ср, 5 апр. 2023
240 четения

Изложба-базар, посветена на предстоящите празници Цветница и Великден, подредиха жените от Клуба по битова култура към читалище “Надежда” във В. Търново. Тя бе открита във фоайето на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и ще остане там до 7 април, като ще е на разположение на всички, желаещи да я посетят, в часовете от 9 до 17 ч. В експозицията са представени различни изделия, свързани с украсата на дома, и украшения за дамите и децата. Те са изработени посредством използването на разнообразни техники, сред които плетене, бродиране, оригами, плъстене на жива вълна, фриволите и др. В направата на изделията са участвали 8 жени.
Петя Петрова е в клуба от около 2 години и се занимава с бродерия – традиционна и бразилска, както и плетене на една кука. Тя изработва също така картички и щампи с екопринт и естествени цветя, което в момента е много актуално. Петрова предлага бижута, плетени фиби и диадеми, яйца от плъстена вълна, книгоразделители и облекла за книги, рамки за снимки и картини с послания, чанти и дрехи.
Искра Илиева е в клуба от около 5 години и се занимава с плетене на една кука, бродерия, плъстене на вълна и техника фриволите. При направата на великденските яйца използва предимно сухо плъстене, което се прави чрез игличка. Тя плете и различни украси, свързани с предстоящите празници.
“Техниката фриволите, която използвам, е вид совалкова дантела, която идва от Франция, но са я владеели и някои от нашите баби, за да разкрасяват дрехите си. Правили са си якички, маншети, украси за детските облекла”, разказва Илиева.
С техника фриволите работи и Йорданка Попова, която е инаправила колиета и обеци, като е разнообразила масата си със собственоръчно направени кошнички от хартия и изкуствена материя. До нея Елена Стоянова е изложила своите плетива на една кука, сред които има триизмерни пиленца, зайчета, великденски яйца и украси в пролетни цветове, декупаж върху камъчета и дърво и др.
Елка Колева работи в техника оригами. Тя е изготвила пана, едното от които представя разпването и възкресението на Иисус Христос. В него са вплетени разпятието, Светият Дух под формата на гълъб, тръненият венец, напомнящ за страданието, кесията с 30-те сребърника, символ на предателството, житни класове и грозде, символизиращи тялото и кръвта на Спасителя, пояснява Колева. Другото пано представлява пролетна градина с лалета. Елка е изработила и великденски декорации – яйца на собствена стойка, зайчета, изключително реалистични нарциси, пролетни венци и картички калинки за имениците, направени чрез техниката оригами. Използвани са модели на японски, унгарски, английски и други майстори-оригамисти. На щанда ѝ са разположени и творби на Живко Бръчков, нарисувани с молив, които също са свързани с Великден.
Изложбата базар беше открита от Павлина Владева, ръководител на Клуба по битова култура към читалище “Надежда”, която разказа повече за обичаите, свързани с Цветница и Великден, доц. д-р Калина Иванова, директор на РБ “П. Р. Славейков”, и Виолета Белчева, секретар на НЧ “Надежда”.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново