Изложба с творби на художници от целия свят представя галерията “Борис Денев”

Публикувано на чт, 8 сеп. 2022
222 четения

Изложба, озаглавена “Митове и легенди”, бе открита навръх празничния 6 септември в Художествена галерия “Борис Денев” във В. Търново, точно една година след цялостното реновиране на културната институция в старата столица. Тя представя избрани творби от петте издания на Балканското квадринале на живописта “Митове и легенди на моя народ”, което се провежда в Ст. Загора. Експозицията включва 50 живописни творби, голяма част от които са сред наградените през периода от 2004 г. до 2020 г.
“Изложба като тази може да опишем като своеобразен мост между теми, обвързани както с историята, така и с митологията. В това своеобразно пътуване между земята и небето си дават среща сътворението и страстите човешки, надеждите и изпитанията”, каза при откриването на събитието д-р Мартин Митев, директор на ХГ “Борис Денев”, който сподели, че специалният гост на изложбата проф. Марин Добрев, директор на Художествена галерия Стара Загора, е и негов бивш преподавател.
“Тази изложба е представителна извадка от петте издания на Квадриналето, като творбите са подбрани така, че да има по 10 произведения от всяко едно. Чрез нея може да се усети пулсът на времето, в което живеем. Понеже форумът е Балкански, благодарение на него ние намерихме близкия език на художниците от Турция, Сърбия, Гърция, Румъния и България, а по-късно дори и на такива от държави извън Балканския полуостров – от Украйна, Бразилия, Япония, Германия, Чехия и др. В нея има картини на няколко поколения творци”, каза проф. Добрев, след което връчи свидетелство за дарение на доц. Борис Желев, преподавател във Факултет Изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, чиято, дарена на Художествената галерия в Стара Загора, творба също е част от изложбата.
На откриването на събитието присъства също Теодора Станчева, гл. експерт към Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” към Община В. Търново. Тя благодари на организаторите на изложбата и подчерта, че ХГ “Борис Денев” вече все по-добре развива и своята образователна функция.
Изложбата “Митове и легенди” е финансирана от Община В. Търново и нейната програма “Изкуство и култура” и е включена в Националния календар на Европейски дни на наследството. Експозицията ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на старата столица до 20 октомври.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново