Изложба показва творби на учениците от Гимназията по моден дизайн

Публикувано на пн, 16 май 2022
274 четения

Изложба с творби на ученици от Гимназията по моден дизайн във В. Търново бе официално открита пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” в центъра на старата столица. Тя е под надслов “Професиите в моите ръце” и включва 18 пана, представящи различни проекти на ученици от 8 до 12 клас. Нещата са правени в часовете по учебна практика, по компютърна графика, по моден дизайн и дизайн на облекло с преподаватели Цветелина Тутовска-Милчева и Марияна Иванова. В експозицията може да бъде видян и снимков материал на ученици, които работят в часовете по учебна практика за професиите “фризьор” и “козметик”. Работите са предимно от последната година, като са включени и фотографии от състезания по професии, в които през 2022 г. Микаела-Хюлия Бакалова зае първо място в раздел “Модна скица”, а през 2021 г. стана трета в надпреварата “Сръчни ръце”.
“Мотото на изложбата е “Професиите в моите ръце”, защото всеки един ученик от нашето училище усвоява трите професии – има възможност да изучи тайните на фризьора, козметика и модния дизайнер. Точно това е привлекателното за тези ученици, които постъпват и учат при нас”, поясни Боряна Мочева, директор на Гимназията по моден дизайн. “Цялата изложба беше подготвена с усилия и средства на училището. Сами си направихме всичко, защото е важно да научим учениците си да вярват в собствените си способности”, допълни тя.
“Експозицията е развита в широк диапазон и има комплексен характер. Нещата, които са представени, са на едно много добро ниво. Някои от учителите в това училище са завършили нашия факултет, което предполага една добра приемственост”, коментира проф. д-р Светослав Косев, декан на Факултет “Изобразително изкуство” на ВТУ, който беше гост на събитието.
В откриването на изложбата участваха и ученички от гимназията, които направиха модно ревю пред 18-те пана. Подготвянето и представянето на експозицията е част от дейностите, които се реализират в месеца на кариерното ориентиране, организиран от РУО в старата столица. Гражданите и гостите на града ще могат да разгледат изложбата до 20 май.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново