Издател, писатели и илюстратор се срещнаха с читатели и дариха стотици книги на библиотеки

Публикувано на пт, 15 апр. 2022
265 четения

Вълнуваща среща с някои от най-известните автори на издателство “Хермес” се състоя в читалнята на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Тя бе по повод 30-ия юбилей на пловдивското издателство и събра писателите Неда Антонова, Александър Секулов, проф. Иван Станков, проф. Анчо Калоянов, илюстратора Борис Стоилов и собственика и управител на издателската къща Стойо Вартоломеев. В началото гостите бяха приветствани от директора на библиотеката доц. д-р Калина Иванова и поздравени от студентите на Сребра Михалева от Катедра “Музика” на Великотърновския университет – Михаил Вълчев и Рени Трайкова.
“На 24 ноември 1991 г. в печатницата във В. Търново излезе първата книга на издателство “Хермес” – “Тайнствените сили в природата” на Камий Фламарион, последвано от още две заглавия, отпечатани тук”, припомни Вартоломеев, който разказа накратко своята история и историята на издателската къща. Той говори за първите си стъпки, преминаващи от работата в държавното издателство “Христо Г. Данов”, през уличната търговия с книги, създаването на собствена издателска къща и веригата книжарници в 12 града в България. С печатницата във В. Търново са свързани и спомените му от първите големи тиражи, достигнали до 150 хил. екземпляра на едно-единствено заглавие. Свои впечатления от работата си с издателството споделиха също писателите и илюстраторът Борис Стоилов.
Пред пълната читалня в Регионалната библиотека Вартоломеев разкри, че в печатницата на издателството вече е заложен и новият роман на проф. Иван Станков, озаглавен “Късна смърт”. Очаква се изданието да види бял свят след по-малко от месец и според него вероятно то ще се превърне в една от книгите на годината.
На срещата присъстваха представители на най-активните библиотеки и читалища в региона, които получиха като дарение от изд. “Хермес” общо 500 книги от български автори. На РБ “П. Р. Славейков” Вартоломеев дари 150 заглавия на английски език. В знак на благодарност той получи от директора на библиотеката сертификат за дарение и картина на покойния вече художник Руси Русев, която Вартоломеев обеща да сложи в новия офис на издателството.
След събитието, във фоайето на библиотеката бе открита юбилейна изложба “60 години Борис Стоилов”, с акцент върху творчеството на Ангел Каралийчев. По-късно през деня всички творци се срещнаха със свои почитатели и в книжарницата на издателството във В. Търново. Писателката Неда Антонова успя да представи книгите си пред ученици от В. Търново в Регионалното управление на образованието, а след това и пред по-възрастни читатели в читалище “П. Р. Славейков” в старата столица. Секулов пък се срещна с ученици от Старопрестолната гимназия по икономика.
Събитията са част от програмата на “Фоайе на книгата с автограф”, което се организира от Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и се провежда под патронажа на Министерство на културата, с финансовата подкрепа на Община В. Търново и съдействието на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Асоциация “Българска книга”. То ще продължи до 28 април и включва още разнообразни събития.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново