Хъшовете на Иван Вазов оживяват отново на великотърновска сцена

Публикувано на вт, 15 мар. 2022
231 четения

С премиерата на “Хъшове” по повестта “Немили-недраги” на Иван Вазов великотърновският театър ще отбележи 125 години от рождението на Константин Кисимов. Режисьор е Бойко Илиев, над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова, а в постановката участва целият драматичен състав на МДТ. Спектакълът ще бъде представен за първи път пред публика на 16 март от 19 часа в голямата зала, а след това и на 16 април, когато е роден Кисимов. “Хъшове” е любимата му пиеса, а ролята на Странджата е сред емблематичните образи, които той пресъздава на театралната сцена.
Чрез повестта “Немили-недраги” Вазов сякаш се опитва да възроди онези хора, които са дали живота си за България. С тази си творба той създава някакъв фантастичен реализъм – изпълва ни с много патриотични чувства и енергия. Тази илюзия, която героите ни представят, като че ли е по-реална от реалността, в която днес живеем”, сподели режисьорът на пиесата Бойко Илиев. По думите му Константин Кисимов прилича на тези хъшове, той е като тях. “Неслучайно е играл Странджата, а и е поставял пиесата неведнъж. Бил е от онези артисти, които не са се вписвали в традиционната рамка за артиста, излизал е от нея, допълва Илиев.
Младият актьор Боян Фърцов, който наскоро дебютира на големия екран във филма за Ботев, не скри вълнението си от участието в най-новата постановка на великотърновския театър. “Спектакълът носи усещането за обреченост. За това, че тези хора са готови да прегърнат смъртта с широко отворени обятия в името на своята родина заслужава възхищение. “Хъшове” е различно представление, заради самата идея на Вазовата творба”, заяви Фърцов.
Директорът на великотърновския театър Васил Вълчев съобщи, че по повод Международния ден на театъра – 27 март, ще бъдат организирани срещи на ученици с младите актьори Никол Бойчева, Кирил Милушев и Боян Фърцов. Основната цел на тази инициатива е младежите да се запознаят с вдъхновяващи личности, които да ги мотивират да преследват и постигат целите и мечтите си. Творческите срещи започват на 18 март с гостуване в Американския колеж, на 23 и 24 март – в СУ “Емилиян Станев”, а на 28 март – в ОУ “Бачо Киро”.
По повод празника на В. Търново театърът ще изнесе концерт, озаглавен “Отражения”, в който ще участва Орлин Горанов. В навечерието на Международния ден на театъра, на 25 март, във великотърновския театър ще бъде представен спектакълът “Не сме от тях” по Чудомир. В същия ден от 12 ч. ще е премиерата на детския мюзикъл “Мечо Пух” от композитора Александър Йосифов.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново