Гости от 5 държави посрещнаха в Регионалната библиотека

Публикувано на пн, 1 окт. 2018
131 четения

Европейска библиография на половата литература за деца беше създадена по проекта “G-book – Полова идентичност – децата читатели и библиотечните колекции”, който беше реализиран с финансовата подкрепа на Програма “Креативна Европа”, подпрограма “Култура”. Регионална библиотека “П. Р. Славейков”във Велико Търново беше домакин на четвъртата работна среща на партньорите, които участват в него.
“Една такава библиотека ще повиши знанията сред хората, работещи върху половата идентичност и ще постави основата за транснационално разпространение на полово-позитивни книги на равнище ЕС. Идеята беше библиографията да включва по-голяма част от книгите, ако не и всички книги, публикувани в Европа, но също така книги, публикувани на други континенти и преведени на италиански, френски, испански, английски, български и босненски”, обясни зам.-директорът на “П. Р. Славейков” доц. д-р Калина Иванова.
Тя допълни, че детската литература играе решаваща роля в развитието на половата идентичност на момичетата и момчетата. Децата са склонни автоматично да приемат модели, които им се представят, и следователно да се идентифицират с герои, които принадлежат към тяхната група по пол. Това особено важи за избор на “професиите”. Децата са свикнали и приемат за напълно нормално да има разделение на женски и мъжки професии – т.е. момиченцата да са медицински сестри, готвачки, учителки и др., а момченцата да са пилоти, механици, инженери и т.н. Много често приемането на тези стериотипни роли е продиктувано и от ролите, давани на героите в илюстрираните детски книжки.
Библиотеката представи дейностите, които са извършени през лятото по проекта. “Специалистите Магдалина Миланова и Мартина Янкова работиха с детския читателски клуб “Четеш ли?”, клуб “Лингуа” към Алианс франсес, с различни ученически клубове, най-вече от СУ “Вела Благоева”, децата рисуваха по мотиви Европейска библиография на половата литература за деца. Всичко това повиши общата култура на децата”, коментира Иванова.
Освен България, в проекта участваха Италия, Испания, Франция, Ирландия, Босна и Херцеговина.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново