Евгени Коев издаде книгата “Кан Крум и Кан Омортаг – владетелите на Търнов”

Публикувано на ср, 26 юли 2023
567 четения

От печат излезе книгата на Евгени Коев “Кан Крум и Кан Омортаг – владетелите на Търнов”. Тя е посветена на 1212-годишнината от епичната битка на 26 юли 811 г., в която българските войски, водени от кан Крум, разгромяват византийските сили и в която загива византийският император Никифор I. Изписването на името “Омортаг” в текста е съобразено с оригиналното изписване от Търновския надпис.
В изданието Коев, който е изследовател в областта на българската история, география, екология и спелеология, представя за първи път обосновани тези, отговарящи на сериозни исторически въпроси, стоящи пред поколения учени.
Четири са основните теми и въпроси, по които разсъждава авторът: “Кой е преславният стар дом на сюбиги Омортаг* от търновския надпис в черквата “Св. 40 мъченици”?; “Кои са “старият дом”, “преславният дом на Дунав” и “всеславната могила” от търновския надпис на кан сюбиги Омортаг”?; “Битката между кан Крум и император Никифор I от 26 юли 811 г. при Славомир (с. Сломер), недалеч от Никопол”; “Средновековен календар със “звезден компас”, изобразени на медальон, открит в църква № 19 на хълма Трапезица в гр. Велико Търново”.
Отговорите на тези и още други въпроси са резултат от продължителен труд, събиране и анализ на разнообразна информация, допълнително подкрепена с отделни проучвания, анализирани, докладвани пред научни конференции и публикувани като статии в научни сборници.
Сериозните исторически въпроси и загадки, зад които стоят различни хипотези на наши и чужди, живели в миналото, или съвременни учени и изследователи, за първи път са събрани заедно в този труд, като взаимно се допълват и дават логични и правдиви отговори.
Евгени Коев отваря и нов, и малко по-разширен исторически мироглед за това какво е било славното историческо минало на старата столица Търнов; какви са потвържденията (преки и непреки) за истинската историческа битка и славна победа на кан Крум над Никифор I Геник не при Върбишкия проход, а в района на Слава могила при днешното павликенско село Сломер, както и съществувалата държавническа традиция и приемственост в средновековната ни българска държава, и на какво са се базирали астрономическите познания и умения на средновековните българи от 12-14 век.
Официалното представяне на книгата на Евгени Коев “Кан Крум и Кан Омортаг* – владетелите на Търнов” предстои през месец септември 2023 г.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново