Две читалища от областта се борят за приза “Пазител на традициите”

Публикувано на чт, 15 юли 2021
138 четения

Читалището във Върбица и Читалище “Надежда” във В. Търново се включиха в надпревара за приза “Пазител на традициите” в едноименната инициатива на Фондация “Пазител на традицията – Пазителите”.
Културната институция в долнооряховското село е номинирана заради Празника на дрипавата баница, организиран от няколко години насам и станал носител на наградата “Най-любим кулинарен фестивал на България” за 2020 г. В категория “Кулинария” на надпреварата читалището ще се конкурира с НЧ “Надежда” във В. Търново, което издаде сборника “Вкусът на времето. Кулинарен пъзел от Великотърновския край”. В този раздел на конкурса НЧ “Градина Върбица” и търновското читалище ще трябва да се преборят и с имена като шеф Борис Петров, пазител на хилядолетни български кулинарни традиции, проф. Ана Кочева – ръководител на проекта “Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия”, на екип учени от Института за български език към БАН и няколко топготвачи от цялата страна.
Инициативата “Пазител на традициите”, която е приемник на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите, е създадена през 2009 г. Целта ѝ е да насочи вниманието към хора, оставили трайна следа в развитието на българската култура и традиции, както и да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, показвайки начина, по който работят и съхраняват ценностите, бита и обичаите на България, превръщайки ги в изкуство.
Гласуването ще се проведе на фейсбук страницата на организаторите и ще продължи до 19 октомври. Крайните победители се избират от жури, включващо носители на отличието от минали години, като е предвидена награда и за участника с най-много харесвания в гласуването.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново