Децата започват да четат книжки още на 3-4 години

Публикувано на ср, 3 апр. 2019
384 четения

Малчугани от две детски градини и една частна занималня отбелязаха Международния ден на детската книга. Те посетиха една от книжарниците в града, част от голяма търговска верига. Управителката на обекта Стефка Чернева влезе в образа на добрата книжна фея, която им показа различни видове книжки. Децата също се бяха подготвили като за празник. Те бяха пременени като герои от класически произведения – Снежанка и седемте джуджета, Червената шапчица, Пинокио, принцове, принцеси и различни животни от детските приказки. Имаше много песни, танци и стихотворения. В тържеството взеха участие малките възпитаници от III група на градините “Слънце” и “Здравец”.
“На децата им е много забавно да се облекат като любимите си приказни герои. Те наистина чувстват днешния ден като празник. В тези групи вече има дечица, които могат да четат, въпреки че са на едва 5-годишна възраст. Това буквално “заразява” другите”, сподели психоложката Даниела Малакова, която е и един от организаторите на събитието.
“Изследванията, които правих за В. Търново, показват, че възрастовата граница на четене драстично е спаднала. Интересно е и това, че по-големите деца дори четат чуждоезична литература в оригинал”, добави управителката на книжарницата Стефка Чернева. “Много ме учуди фактът, че имаше тригодишно дете, което вече можеше да чете. Това доказва, че навиците за четене се възпитават от ранна детска възраст, с помощта на семейството, детските градини и училищата. Вече създаден, той се превръща в предпоставка да растат грамотни и умни хора. Именно това е една от причините ние да се включваме в отбелязването на този празник още от отварянето на нашата книжарница в града”, каза още Стефка Чернева.
В края на празненството децата получиха като подарък книжки с вечните приказки на Ханс Кристиан Андерсен.
Малчуганите от частната детска занималня “Мечо пух” също посетиха книжарницата по случай празника. За тях, както и за децата от “Ален мак” беше организирано и групово посещение на Детския отдел на Регионалната библиотека “П. Р. Славейков”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново