Безплатен детски спектакъл представя Театър “Весел” по случай празника на Велико Търново

Публикувано на чт, 17 мар. 2022
198 четения

Община Велико Търново подарява на децата и техните родители най-новия спектакъл на Театър “Весел” – “Русалка”. Събитието се посвещава на Празника на старата столица, а представленията ще са на 20 март от 11 и 16 ч. в Художествена галерия “Борис Денев”.
Заглавието е подходящо за семейна публика с деца над 7-годишна възраст. Драматургичният материал е вдъхновен от старата немска “Легенда за Лорелай”, която е вдъхновявала творци от различни епохи. Тя разказва за красивата дъщеря на беден рибар, която пленявала стари и млади със своите омайващи песни. Това е старата и вечна история за свободния дух и за погубената любов. Спектакълът носи атмосферата на суровия северен пейзаж и въздейства с вълшебството на приказка и с драматизма на антична трагедия. В него откриваме истини, които са неподвластни на времето и пространството, разказва Веселин Василев, директор на Театър “Весел”.
“Русалка” е дело на звезден постановъчен екип, носител на наградата “Икар” 2020 за куклен спектакъл. Драматизацията и постановката са на популярния у нас и зад граница режисьор Тодор Вълов. Търновският куклен театър “Весел” е известен с участията си в международни фестивали на три континента с режисираните от него спектакли “Храбрият оловен войник” и “Принцесата и граховото зърно”, а “Русалка” е третата му постановка за търновската трупа. Сценографията и куклите са сътворени от Наталия Гочева – един от най-талантливите театрални художници на съвременния куклен театър в България. Оригиналната музика и аранжиментите са дело на носителя на театрална награда “Аскеер” от 1996 г. – композитора Пламен Мирчев – Мирона. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите в спектакъла се изпълняват от Елка Баланова и Веселин Василев, а продуцент е Театър “Весел”. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Велико Търново и с любезното съдействие на ХГ “Борис Денев” в старата столица.
Входът за спектакъла е свободен, за повече информация и покани желаещите могат да се обадят на телефон 0878/790 549.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново