Арт инсталация на един квадратен метър представи доц. Атанас Тотляков

Публикувано на пн, 30 май 2022
613 четения

Арт инсталация, озаглавена “Соматични ограничения”, представи художникът и преподавател във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” доц. дн Атанас Тотляков. Експозицията представлява серия от произведения, съчетаващи средствата на специфичния дизайн на обекти и техниката на рисунката, и е изложена на уличната витрина на бившия Клуб на дейците на културата.
Основният начин на създаване на творбите от проекта е свързан с еднотипното позициониране на рисуващата ръка, като за целта авторът умишлено е възпрепятстван да движи китката си. Единственото възможно движение е ограничено до пръстите на ръката, която държи рисуващия инструмент, а оставените следи са непосредствено свидетелство за творчество, постигнато чрез минимални жестове.
“Това, което представям, е малка инсталация или серия от обекти, включваща три рисунки и една фотография, заместваща в случая текста и разказа за това какви са ограниченията и начините, по които е изпълнено самото произведение”, поясни доц. Тотляков. На снимката се вижда позицията на ръката, която не може да бъде движена свободно, и само с мърдането на пръстите и рисуващия инструмент успява да произведе подобни елементи, а на трите еднакви по размери пана се вижда резултатът от това движение. Тук изразяването на човешкото тяло е затворено в много малък периметър, но това не му пречи да твори”, каза авторът на арт инсталацията. Като художник, той се вълнува от темата за достъпността и мултидисциплинарността в изкуството. Произведенията му имат за цел да въздействат на публиката не само през зрението и слуха, а да включат и усещането за допир. Авторът осъществява творчески проекти между зрящи и зрително затруднени лица в търсене на възможности за преодоляване на границите между отделните видове изкуства и за разширяване на спектъра на изразни средства за въздействие върху публиката.
С тази изложба, която ще остане във витрината на Клуба на дейците на културата до 17 юни, се открива тазгодишният четвърти сезон на инициативата “1m2 изкуство”. Тя е съвместен проект на куратора Мартина Йорданова и пространството за култура и социални инициативи ТаМ Велико Търново. Инициативата представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от около 1 кв.м и дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в една нестандартна изложбена среда. През 2022 г. тя е подкрепена от Община Велико Търново и е част от Културния календар.
“Цялостната ни идея, родена от пандемията, беше да изнесем изкуството на уличната витрина, за да бъде по-достъпно за повече хора. Така те можеха и могат да имат свободен достъп до него въпреки ограниченията, които бяха наложени”, поясни Йорданова.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново