Зачестяват телефонните измами, предупреждават от МВР

Публикувано на пт, 10 сеп. 2021
278 четения

Зачестяват опитите за телефонни измами в последните дни, предупреждават от МВР. Случаите са основно в Североизточна България. От полицията отправят апел към хората да не предоставят пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого се представят.
От МВР отчитат, че телефонните измамници са изключително изобретателни и подбират жертвите си на случаен принцип.
Обичайно първото обаждане става на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер. Сценариите, които използват, са най-различни – от “медик”, който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение, до “близък”, претърпял злополука. Често се ползва и сценарий, при който непознатият се представя за “полицай” или “прокурор”, търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници.
МВР отново напомнят, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани.
“Запомнете основното правило: Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката!”, призовават от МВР.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново