За 17 път Златарица чества празника си в деня на летния Свети Николай

Публикувано на нд, 10 май 2015
434 четения

Колекционерът Иван Вачков е новият почетен гражданин на града
За 17 път златарчани честваха на 9 май празника на града си – деня на летния Свети Николай, закрилникът на Златарица. За първи път денят се отбелязва като празник на града през 1998 г. от тогавашния кмет инж. Никола Радев. След това традицията е продължена от следващите градоначалници.

“На 9 май се навършват 65 г. от декларацията на Робер Шуман, която обедини Европа, както и 70 г. от деня на победата над хитлерофашизма. Вместо да сме обединени, ние все повече се разединяване. Това не трябва да бъде така. Заедно и обединени, ние ще постигнем повече, отколкото, като се разделяме”, заяви в словото си на празника кметът на Златарица Пенчо Чанев. Той припомни именитите златарчани, допринесли за развитието и оставили трайна диря в историята на града като Минко и Радко Радославови, народният лечител Димитър Стоянков, кметове, даскали, които са градили класното училище и съвременното образование в Златарица.

От трибуната Пенчо Чанев благодари на народните представители Милен Михов и Мариана Бояджиева, които бяха сред гостите на празника. Благодарение на народния представител от Патриотичния фронт гимназията в Златарица вече има нов училищен автобус. Със съдействието на депутатка от “БСП лява България” Златарица е една от малкото общини в страната с цялостен кадастър.

Празникът на Златарица започна на площада тържествено издигане на знамената на града, на България и Европейския съюз, а след това и поднасяне на венци и цветя на паметника “Майка България”. След това беше обявен новият почетен гражданин на Златарица. Двустранен плакет с емблемата на града получи радио-телевизионният техник Иван Вачков. Той е работил като началник на Енергоснабдяване в Златарица, а по-късно и като началник на ел. подстанцията в града. Вачков е от най-активните общественици на Златарица. Колекционира шевни машини, стари радиоапарати, телевизори и часовници, многократен дарител към общината и клуба на пенсионера.

По повод празника на града Иван Вачков подреди поредната си ретро изложба. Този път тя беше от стари часовници. “Експонатите са над 250. Всичките ми часовници работят. Събирам ги повече от половин век”, разказа новият почетен гражданин на Златарица. Сред най-ценните часовници на Иван Вачков са джобен бронзов от 1899 г. и един стенен часовник от 1933 г.

Сред гостите за празника на Златарица бяха заместник-областният управител Николай Петров, кметовете на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и на Елена Дилян Млъзев, представители на държавни институции. Поздравителни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Община Златарица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново