„Продължаваме промяната“ ще е първа политическа сила на изборите, обявиха Кирил Петков и Асен Василев

Публикувано на нд, 26 сеп. 2021
8895 четения

Архитект Йордан Терзийски се очаква да е водач на листата на новата политическа формация „Продължаваме промяната“ за Великотърновски избирателен район. При посещението си в старата столица лидерите на коалицията Кирил Петков и Асен Василев не потвърдиха, но и не отрекоха дали той ще е начело на партийната листа. По думите им водачът ще е лице от града, което има успешна кариера. Архитект Йордан Терзийски е възпитаник на СУ „Емилиян Станев” и ПМГ „Васил Друмев”, след което продължава образованието си във ВИАС. Работи като архитект от 2009 г. предимно в София. 37-годишният великотърновец е един от участниците в харвардските курсове към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, от където е и познанството им с Петков и Василев.

До края на следващата седмица се очаква да станат ясни имената на лицата, които ще участват в листата на „Продължаваме промяната“ в областта. Формацията залага на млади хора, но и по-възрастни, които ще участват като експерти, уточни Кирил Петков. Той подчерта, че сред предимствата им е фактът, че имат 671 души от всички области на страната, минали през харвардската програма. „В листите ни не трябва да има нито един човек, за който ние лично да не сме сигурни, че е най-доброто, което може да има. За нас водещо е не толкова дали листите са къси, или дълги, колкото да са с качествени хора“, коментира Петков.

По време на визитата си в старата столица лидерите на „Продължаваме промяната“ дадоха заявка да са първа политическа сила. Двамата уточниха също, че все още продъжават разговорите с „Демократична България“ и с формацията на Мая Манолова.

„Първата ни задача е да имаме 121 депутата, с които можем да работим и, които имат същите възгледи за промяната в България“, заяви Кирил Петков. Сред икономическите мерки, на които залагат, е повишаване на събираемостта на данъците, без те да бъдат увеличавани, спиране на всички течове в системата, така че парите да останат в бюджета и да могат да бъдат разходвани за образование, здравеопазване, инфраструктура и др.

Относно обвиненията на техните опоненти за високите цени на тока Асен Василев заяви, че още преди два месеца и половина са предприели редица мерки за решаване на този проблем. „Ако не го бяхме направили, сега, нямаше да може да се реагира. Преди два месеца и половина от ДАНС влязоха в Националната електрическа компания, тъй като, както знаете, бордовете не могат да бъдат сменени, а там буквално има заплаха за националната сигурност. Три от четирите турбини на ПАВЕЦ „Чаира“ са разглобени и не работят, сега се очаква до два месеца да бъдат завършени. Ако не бяхме влезли с ДАНС, не е ясно кога щеше да се случи това. Турбините надолу по каскадите също са разглобени, т. е. имаме 1 гигават от нашата електроенергийна система, който към момента е изцяло извън строя. Това е и една от основните причини за високите цени на тока през лятото“, заяви Асен Василев. Той припомни и за договорения с Азербайджан 1 млрд. куб. метра газ. “Потреблението у нас е 3 млрд. куб. метра, т. е. 1/3 от газа, който е възможно да получим, може да дойде на половин цена. В момента не идва по една – единствена причина – 12 г. не сме си построили българо-гръцката връзка. Инвестирахме в тръба между Турция и Сърбия, която няма едно отклонение в България, но не сме си завършили връзката с Гърция“, каза още Василев. По думите му преди два месеца отново са проведени разговори с Азербайджан за получаване на газ в друга точка в Гърция, така че да се понижи цената. И изрази увереност, че служебното правителство ще финализира договореното в най-скоро време.

Другата мярка за понижение на цените на тока е да има 6-месечни или 12-месечни договори, които да покриват 80 % от потреблението, за да се гарантира устойчивост и да се избегне шоково поскъпване на тока през зимата.

Относно обвиненията на бившия премиер Бойко Борисов, че инвестициите в страната са намалели с 60 %, лидерите на „Продължаваме промяната“ категорично ги отрекоха. И уточниха, че изнесените данни на БНБ са предварителни, а не окончателни и че след шест месеца цифрите ще бъдат съвсем различни.

“Имаме икономически растеж от 10 %, което е наистина голям успех. Също така имаме инвестиции от световни лидери в индустрии с експортен потенциал и от тук нататък искаме ясно да дефинираме какво значи инвестиция. Ние инвестициите в спекулативни неща или инфраструктурни проекти, които не носят блага за България, не ги броим. Когато имаме заводи като този в Ловеч, във всеки един град създаваме работни места, този тип инвестиции са много по-качествени отколкото просто да имаме инвестиции. Ние работим за това”, каза още Кирил Петков. И допълни, че едно от условията, за да има подобни проекти в страната е да има нулева толерантност към корупцията.

Лидерите на новата формация заявиха, че ще разчитат изцяло на дарения, за да финансират предизборната си кампания, като голяма част от дарителите са от IT фирми от София.

Посещението на Петков и Василев във В. Търново е част от обиколката им в страната за събиране на подписи в подкрепа на явяването на коалицията на предстоящите парламентарни избори. Двамата разговаряха с гражданите, които се събраха на предварително обявеното място, а други спонтанно се присъединиха към присъстващите. Сред тях бяха и семейства, които споделиха, че след дълги години в Германия са решили да се върнат в България. „Преди половин месец взехме решение да се върнем. Смятаме, че с промените, които започнаха тук, вече няма връщане назад и това ще доведе до нещо по-добро“, заяви Симеон Митев, който е от Пловдив, но заедно със сина си са на посещение в старата столица.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Бранимир БОНЕВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново