Изложба представя полското изкуство във Велико Търново

Публикувано на нд, 26 сеп. 2021
109 четения

Повече от 100 творби в областта на живописта, графиката и дигиталното изкуство представят творчеството на 6 полски художници и преподаватели от Варшавския университет за информационни технологии. Техните произведения са подредени в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във В. Търново и ще останат там до 30 септември.

За създаването на своите творби Анета Язвинска се вдъхновява от полските пейзажи, природата, цвета и звука, а също и музиката на Шопен. Доминика Корженовска е визуален артист. Тя създава картини, тъкани живописни обекти и инсталации. Работи в областта на графичния дизайн, илюстрацията и цифровата графика, вдъхновена главно от природата. Типографските системи на Йоанна Манкевич са своеобразна почит към буквата, но и към художниците, които използват типографията в своите произведения, разрушавайки бариерите между литературата и визуалните изкуства. Михал Пиекарски е известен полски художник график. Автор е на графични проекти на книги, албуми, пощенски марки, плакати и списания. Работи в областта на типографията и шрифта. Във въображението на Дариуш Млацки пликът може да символизира послание за радостна или драматична новина, може да крие тайна информация или да предава важни новини. Творбите на Силвия Кабан “Включвания, рециклиране. Документация” се отнасят до концентрации, произтичащи от постмодернизма – рециклиране, идеологическите и формалните включвания и изключвания.

Изложбата се реализира съвместно от Община Велико Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Варшавския университет за информационни технологии в Полша.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново