“Хаштаг” стана на годинка, гостува им китарист на “Мегадет”

Публикувано на чт, 20 февр. 2020
1070 четения

Ученическата рок група “Хаштаг” стана на годинка. За това време младите музиканти имат няколко участия, растящ репертоар и вълнуващи срещи с известни музиканти, сред които и първият китарист на метъл легендите “Мегадет”.
Идеята за създаването на групата е на Добрин Пелтеков, известен и като Даскалът по музика. Тай споменава намеренията си в едно радиопредаване. Малко по-късно му се обаждат музикантите от група “Дилетант бенд”. Предлагат да закупят инструменти. Те правят благотворителен концерт и събират нужните средства.
Първоначалното сформиране на групата е трудно. Въпреки това тя става факт.
Към момента “Хаштаг” се състои от две певици, две китари, бас и барабани. Пресиян Делинешев учи в Американския колеж. Той е китарист също като своя дядо. Преди колежа е бил ученик в ОУ “Св. П. Евтимий” и така става част от “Хаштаг”. Димитър Иванов също е китарист. Той учи в ПМГ “Васил Друмев”. Попада в групата заради инцидент с титулярния китарист Пресиян, който си порязва пръста и поради невъзможност да свири при заснемането на първия видеоклип на групата, бива заменен от Митко. Освен на китара Митко от 9 г. свири и на гайда. Също така танцува народни танци в ансамбъл “Българче”. Ученикът в ОУ “Св. П. Евтимий” Давид Балъков е на барабаните. И при него това е наследствено от дядо му. По рождение има усет за ритъма и с голям ентусиазъм се включва в състава. Басист на формацията е Никола Недков. Белослава Панайотова е едната от вокалистките на “Хаштаг”. Тя попада в групата на шега и въпреки че в началото никой не вярва, че ще се справи, се включва успешно в състава. Дара Пелтекова е от СУ “Ем. Станев” и също е вокалистка. Тя е дъщеря на ръководителя на групата и става част от групата още докато учи в ОУ “П. Евтимий”. Тя пее още от първи клас, когато неин вокален педагог е Петя Кръстева. Има известен опит и като самостоятелен изпълнител.
Първата сценична изява на състава е само около два месеца по-късно на великденски концерт в бившия Пионерски дом. След още месец записват първата си песен, която е кавър версия. Заснемат и видео към нея.
Първата си покана за участие групата получава за фестивала “Вечер на китарите” в Свиленград. Приемат и започват трескава подготовка. Финансирането на пътуването и престоят е трудно, но с помощта на Община В. Търново проблемът е решен, съставът заминава. За съжаление техническа повреда в озвучителната апаратура на организаторите не позволява изявата на младите таланти и те се завръщат разочаровани от осуетения фестивален дебют.
Неприятната случка не успява да подреже крилете на младите мечтатели. Следват успешни изяви на сцената пред Община В. Търново и в парк “Марно поле”. Въпреки поредните технически проблеми, които и този път съпътстват участията на групата, младежите компенсират с много настроение и желание, като това им носи успех сред публиката и заслужена доза самочувствие и увереност. Част от музикантите се включват и в закриването и откриването на учебната година в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, чиито настоящи и бивши възпитаници са почти всички членове на състава.
Натрупаният с времето репертоар става все по-богат и това дава възможност на “Хаштаг” да разширят диапазона си от изяви. Те свирят на Коледния базар отново в парк “Марно поле”, а малко след това правят съвместно участие в местен клуб с великотърновската група “Кову”.
Всички тези успехи ги вдъхновяват да надграждат, което води и до желанието им за по-професионална ангажираност и развитие. Започват да се подготвят за участия във фестивали и други по-масови изяви, както и да творят авторски песни. Дори вече имат две такива, дело на Дара, Бела и отчасти Митко.
“Една нощ в 3,30 ч. се събудих с идея в главата. Казах си, че трябва да я запиша. Имахме готов китарен риф от Митко и текстът просто сам ме намери”, разказа Бела за създаването на първата авторска песен на групата. Следващата им също е готова донякъде, но засега я пазят в тайна. Нейният текст е дело на Дара и също е по мелодия, създадена от Митко.
“Надявам се да продължат да работят по този начин, защото нещата се получават. Професионализмът иска жертви и те много добре го знаят. Вече имаме и нови попълнения, които сме кръстили “Хаштаг джуниър””, разказа със задоволство ръководителят на групата. Те са петокласници. Иван, Виктор и Данаил са китаристи, а единственото момиче Тереза е барабанист, допълни той.
Благодарение на училищната телевизия, която също е дело на Пелтеков, за тази една година групата се среща с много известни музиканти. Сред тях са Графа, Стефан Вълдобрев, D2, Васко Кръпката, Орлин Павлов, Жана Бергендорф, Звезди от “Ахат”, Свилен и Дани от “Остава”, Димо от “P. I. F.”, Краси Куртев от “Акага”, Odd Crew и много други.
“Сред музикантите, с които се срещнаха “Хаштаг”, бе и основателят и първи китарист на световноизвестната, легендарна метъл група “Мегадет”. Сега той е част от българската банда “Тhe River Of Blues”. На младите таланти той даде съвет да не се възгордяват и им разказа как е стоял с великия Рони Джеймс Дио и е писал песни с него. Той дори демонстрира инструменталните си умения и даде някои насоки на учениците”, разказа Пелтеков.
Отскоро репетиции провеждат и малките музиканти от “Хаштаг джуниър”. Съставът е сформиран от петокласници. Иван Михайлов е басистът на групата. Разбира за нея в часа по музика при Добрин Пелтеков и решава да се запише, тъй като от известно време ходи на уроци по класическа китара. Казва, че предпочита свиренето пред висенето на компютъра. Виктор Недев от ОУ “Св. П. Евтимий” научава за групата от социалните мрежи. Вижда, че тя се сформира в неговото училище и се свързва с учителя си по музика. Виктор свири на соло китара. Третото момче се казва Даниел Михайлов и също е китарист, а Тереза Донева е най-атрактивният член на групата. Тя влиза в ролята си на барабанистка и се справя чудесно с тази задача.
Всички млади музиканти имат голямо желание да се развиват в тази област. Надяват се срещите с интересни изпълнители да продължават, за да могат да научат от тях някои тънкости. Много им се иска да имат собствен клуб и повече места, където да се изпълнява музика на живо. Със сигурност биха се радвали да достигнат и славата на любимите си групи, между които са Металика, Ред Хот Чили Пепърс, Гънс енд роузес, Скорпионс и др.
“Трудно е да се работи с толкова индивидуалности, от които да се създаде добър екип. Искам да ги науча на това какво е музикален бизнес. Те трябва да бъдат подготвени не само в инструментално и вокално отношение, но и за предизвикателствата, които ги очакват като група”, сподели ръководителят на “Хаштаг” и “Хаштаг джуниър”.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново