Велико Търново се преклони пред паметта на Васил Левски

Публикувано на пн, 18 Февр. 2019
430 четения

Великотърновци почетоха 146-та годишнина от обесването на Апостола на българската свобода – Васил Левски пред паметника му в центъра на старата столица. Тържествената част започна с литературно-музикалната композиция „Историята помни!“ в изпълнение на Виктория и Александра Маринови и Милен Николов, членове на клуб „Млад възрожденец“. Автор на композицията е актрисата от МДТ „Константин Кисимов“ Стефка Петрова.
След това слово за Апостола произнесе Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновски общински съвет и член на Общински комитет “Васил Левски”. Спирдонов попита във времена, в които мнозина отдават почит на материалното достойни сме за Левски. “Гледах го и разбрах, че трябва да измия Левски, но не този от гранита, а този в душата ми, Апостола вътре в мен. Потърсих го, бях го затрупал със злободневие, интриги и дребни радости.
И го видях – едновременно добър и жесток, невидим и бляскав, строг, но справедлив. Видях онзи герой, които са обожавали всички – и селянина, и Раковски, и хъша, и Ботева.
Потопен в огъня на борбата никога не е смесвал народното с личното,
никога не е търсел слава и богатство. Върнах се във времето и времето влезе в мен и ме накара да си припомня как Дяконът е готов да загуби, но само себе си в името на Отечеството”, посочи Спирдонов.
Заупокойна молитва в памет на Васил Левски отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий.
Много общественици и обикновени граждани поднесоха венци и цветя на признателност. Сред тях бяха и деца от група“Пчелица“ на ДГ „Соня“, облечени в четнически униформи. Те са най-малките членове на общобългарски комитет и общински комитет “В. Левски”

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново