Четирима скочиха за кръста в Златарица

Публикувано на ср, 6 Ян. 2016
605 четения

По традиция в Златарица тържествата за честването на Йорданов ден започнаха с отслужването на сутрешна сета литургия в църкватаСв. Николай Мирликийски“. С тържествено шествие и под звуците на Златаришката духова музика десетки златарчани стигнаха до моста на река Бързица. В 11 часа отец Петър отслужи богоявленски водосвет и хвърли дървения кръст в ледените води на реката.

Тази година само четирима смелчаци се престрашиха да влязат в студената Бързица. Маймладият е на 16 години, а найвъзрастният, хвърли се да извади богоявленсикя краст, е на 35 г. Късметлията, който найбързо стигна до кръста и го извади, е на 27 години. Казва се Павлин Рачев и е родом от Златарица.

Кметът на балканската община Пенчо Чанев награди Павлин Рачев със 100 лева и синя хавлиена кърпа. Младият мъж пожела на всички здраве и късмет. Останалите участници получиха по 20 лв.

За настроението на празнуващите се погрижи Златаришката духова музика, а кметът Пенчо Чанев беше осигурил вино за всички присъстващи на празника и ритуала по хвърлянето на кръста в реката.

сн. Община Златарица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново