Стрелецът от Лясковец е прострелян с три куршума в корема

Публикувано на пт, 14 мар. 2014
2397 четения

Откараха ранените полицаи към ВМА

Критично е състоянието на задържания преди няколко часа в Лясковец стрелец Петко Савов, който уби полицай и рани други трима тази сутрин. Към момента той се намира в хирургичното отделение на МОБАЛ, където лекари се опитват да спасят живота му. При втория щурм на кооперацията в Лясковец, където Савов се бе барикадирал, спецченгета са го простреляли с три куршума в областта на корема. Мъжът е бил приет в шоково състояние в болницата, но според медици е бил контактен. По време на престоя му в реанимационното отделение и при прехвърлянето му в операционна зала не е продумал и дума за разигралия се екшън.

Стабилно е състоянието и на тримата ранени при акцията полицаи. Единият от тях е получил огнестрелни рани в ръката и съществува вероятност да се наложи ампутация. Малко след обяд и тримата бяха изведени от реанимационното отделение и превозени с линейки до летището в Горна Оряховица. От там бяха транспортирани по въздух към Военномедицинската академия в София, където ще продължи лечението им. Служителите на реда бяха контактни, но отказаха всякакви коментари пред медиите. 42-годишният полицай, който загина при операцията е бил прострелян в главата и според лекари не е имало никакъв шанс да бъде спасен. По първоначални данни той е родом от Велико Търново, но от години работи в елитното звено СОБТ в София. Ранените му колеги са от столицата.

Пред “Янтра ДНЕС”, директорът на СОУ “Максим Райкович” Николай Кожухаров заяви, че е получавал общо шест писма от Петко Савов в рамките на 3-4 месеца, съдържащи оплаквания от учениците. Кооперацията, в която мъжът се барикадира се намира в непосредствена близост до двора на школото, където имало уреди за физически упражнения. Децата обичали да се събират там и да тренират на уредите, но Савов се дразнел от шума, който вдигали. Твърдял, че живее сам с майка си и децата пречели и на него и на възрастната жена да почиват. На 20 февруари директорът получил последното писмо, което този път му се видяло заплашително. “Аз самият живея в съседна жилищна сграда и го познавам. Дотогава оплакванията му не съдържаха някакви заплахи, но последното писмо завършваше с това, че е ловец от 10 години и завършваше с многозначително многоточие. Тогава реших да подам сигнал в управлението в Горна Оряховица. Приблизително по същото време се получиха и оплаквания от ученици и техния преподавател по физическо възпитание, които разказаха, че са били заплашвани от Савов. В тази връзка ги посъветвах докато полицията не вземе отношение по сигнала да избягват да доближават оградата към кооперацията, както и да минават по улицата нагоре”, разказва Кожухаров. Жалби от Савов са получавани и в Община Лясковец, но не съдържали заплахи. Според кмета на Лясковец Ивелина Гецова последната от тях касаела спор за парцел.

Стана ясно, че Савов от години се е затворил в дома си и не излизал никъде. Местно хора твърдят, че дори облепил част от прозорците си с вестници и оставял само малки процепи. Всички заплахи към учениците отправял от терасата си и никога не излизал на улицата.

Акцията тази сутрин е била съгласувана с Върховна касационна прокуратура и е проведена изцяло от спецченгета, които имали информация за поне четири огнестрелни оръжия в сградата. Според наш източник, поне едно от тях е автоматично бойно оръжие. Обградили кооперацията и наредили на Савов да се предаде. Той отвърнал с огън. Двама служители на реда били ранени от рикоширали куршуми, а при повторен опит да влязат в сградата е бил убит един от тях и ранен друг. Вторият щурм се проведе едва няколко часа по-късно и в него се включиха десетки барети от СОБТ, като при него Савов е бил обезвреден и арестуван без да се стига до ранени полицаи. Според министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, полицията е имала информация, че Савов трупа арсенал в дома си още от 2010 година и дори е била подготвяна операция срещу него през 2012 г. Не е ясно защо тя не е била проведена и причините ще бъдат щателно проучени. Пред медии министърът заяви, че ще иска оставки , ако се установят нередности при начина, по който е била проведена акцията по задържането на Савов. От Окръжна прокуратура в старата столица отказаха всякакъв коментар.

Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново