С водосвет и флашмоб откриха изложението „Културен туризъм 2017″

Публикувано на чт, 6 апр. 2017
517 четения

Министърът на туризма Стела Балтова и зам.-кметът на В. Търново проф. Георги Камарашев откриха 14-ото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм”. 70 български и чуждестранни изложители се представят на борсата от 6 до 8 април 2017 г. Десетки общини, посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Корея, Палестина, ЮАР, градовете-партньори на В. Търново Брага (Португалия), Бурса (Турция), Охрид (Македония), Серес (Гърция), Хаен (Испания), музеи, неправителствени организации, туроператори, турагенти презентират на самостоятелни щандове в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.

“Международното туристическо изложение се превърна в символ на културния туризъм на България. От днес до 8 април В. Търново ще бъде столицата на културата на България. В изложението са участвали представители на над 50 държави, които не само представиха своите продукти в областта на културния туризъм, но научиха добри практики от българските производители на продукта културен туризъм. Средно 30 000 посетители има годишно на изложението, а освен представители на общини, туроператори, турагенти, има също и представители на изкуството и приложните занаяти. Така че изложението се превърна и в изложение на представители на изкуството – на сценичното изкуство и на приложните занаяти. Благодарение на това изложение приходите от нощувки в местата за настаняване нараснаха със 7 %. Редица исторически места във В. Търново и региона са сред лидерите по посещаемост в България”, заяви при откриването министър Стела Балтова.

За пръв път изложението се открива по нетрадиционен начин  – с флашмоб от артистите от МДТ „Константин Кисимов”. Представена бе малка част от мюзикъла „Българи от старо време”.Сред гостите на събитието бяха ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, представители на дипломатически мисии, акредитирани в България, и представители на побратимени на Велико Търново градове.

Зам.-кметът проф. Георги Камарашев  приветства гостите от името на кмета Даниел Панов. Водосвет за здраве и успех на участниците в изложението отслужи отец Славчо.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново