Президентът ген. Румен Радев идва на Петропавловския събор

Публикувано на пн, 17 юни 2019
2699 четения

Президентът на България генерал Румен Радев ще присъства на откриването на Петропавловския събор. Той ще приветства над 4 хил. участници, които ще се включат с изпълненията си в 15-ото издание на фолклорния фестивал на народното творчество. Над 50 детски и младежки формации и над 60 индивидуални изпълнители ще излязат на двете сцени. Около 40 танцови състава и клуба, повече от 124 певчески групи и 16 формации, представящи народни обичаи, плюс 15 дуета, три трио формации, два квартета и двама разказвачи ще радват многобройната публика в покрайнините на Петропавловския манастир. Освен над 220-те фолклорни групи от цяла България, ще се включат и групи от Сърбия, Латвия, Турция, Унгария и Грузия. Най-възрастният записал се участник е на 88 г. Той е Георги Цоков от Хор за обработен фолклор “Зорница” – Пчелище. Дара Манолова от с. Иваново, Мария Глушкова от Лясковец и Люба Арабаджиева от Русаля са на 87 години. Най-малките изпълнители са 4-годишните Никол Стоянова от Драгижево, Христо Георгиев от Леденик и Николея Лазарска от Кукерската група на Макак, Шуменско.
Жури от професионалисти ще оценяват изпълненията на двете сцени. Председатели ще са проф. д-р Елена Кутева – изкуствовед и директор на Фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” и акад. Крум Георгиев – етно-музиколог, фолклорист, председател на Общество за фолклор в България. Той е носител е на множество ордени и престижни награди и почетен член на журито, оценявало Петропавловския събор от създаването му до днес. Останалите членове са проф. д-р Антон Андонов, д-р Илия Вълев и Генчо Генчев.
Фестивалът ще се проведе на 22 и 23 юни, като програмата и на двете сцени ще започва от 8,30 и ще продължава до късните часове на деня. Официалното откриване ще е в съботния ден от 11,30 ч. След него, от 12 ч., на сцената ще излезе гост-изпълнителя тази година Здравко Мандаджиев.
Началото на събора е през далечната 1993 г. и е организирано съвместно от общините В. Търново, Г. Оряховица и Лясковец. До 1995 г. се провежда ежегодно като регионален форум. От 1995 г. става национален и се провежда на всеки 2 години в навечерието на Петровден в околностите на манастира “Св. Св. Петър и Павел”.
“Съборът се превърна в традиционно събитие за региона на Триградието. Фестивалът по статут гони тези в Копривщица и Рожен. Това е най-голямото фолклорно събитие в Северна България и интересът е все по-нарастващ с всяка изминала година”, каза Ивелина Гецова, кмет на Община Лясковец.
“Тази седмица в Г. Оряховица започва международният фолклорен фестивал “Раховче”. Чуждестранните участници в него ще останат и за Петропавловския събор, за да покажат тяхното национално творчество” добави кмета на Г. Оряховица Добромир Добрев.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново