Премиерът Пламен Орешарски: “Дадохме сигнал за промяна на социалните политики”

Публикувано на нд, 26 ян. 2014
465 четения

Едно от първите действия на кабинета беше да дадем сигнал за промяна в социалните политики, за това, че в този мандат ще се води друга социална политика в сравнение с предходния”. Това заяви във Велико Търново министър-председателят Пламен Орешарски. Той пристигна в старата столица за среща с кметове, издигнати или подкрепени от “Коалиция за България”. Заедно с него бяха лидерът на БСП Сергей Станишев, председателят на парламента Михаил Миков, вицепремиерът Зинаида Златанова и др.

Начинът, по който дефинирахме целите за стабилизационни мерки до края на 2013г., беше правилен и до голяма степен успяхме да се справим, каза премиерът, който направи обобщение на свършеното от кабинета за първите седем месеца от мандата. По думите му, страната е била заварена на прага на функционален и институционален срив, с изчерпани фискални резерви и с огромни задължения на държавните предприятия.

По отношение на бизнеса, Орешарски определи картината като “доста по-различна”, защото сред бизнес средите е изчезнал страхът, че предишните управляващи ще се върнат на власт.

Премиерът коментира и ситуацията с бежанците и увери, че правителството ще вземе всички мерки, за да не се допусне дестабилизиране по тази линия. Задължителният в случая хуманизъм е наш ангажимент, но не можем да си позволим да не отчитаме всички рискове”,допълни той.

Вицепремиерът Зинаида Златанова определи като огромен успех усвояването на евросредства и даде пример, че за шест месеца са усвоени почти толкова пари от европейските фондове, колкото за последните шест години. Тя не пропусна да добави, че това се дължи и на усилията на общините.

Снощи министър-председателят Пламен Орешарски е провел работна среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов. Двамата са обсъдилиа проблемите на общината и проектите, които кметът има желание да реализира на територията на Велико Търново с помощта на национално финансиране и европейски средства. Премиерът Орешарски е акцентирал върху необходимостта да се работи целенасочено за равномерното развитие на всички региони в страната. Кметът Панов е поставил въпроса за четирилентовия път Русе – Свиленград. Според него той е от голямо значение за икономическото развитие на всички общини около пътя и за това да се отворят по- широко вратите към Европа.

видео Бранимир БОНЕВ

 още по темата четете в утрешния брой на “Янтра ДНЕС”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново