Положението в региона след дъждовете се нормализира

Публикувано на нд, 1 юни 2014
782 четения

Положението в региона след обилните дъждове през последните дни се нормализира. Сред най-засегнатите беше районът между Върбица и Горски Долен Тръмбеш в община Горна Оряховица, където се активизира свлачище Огромна дупка зейна на моста, свързващ двете села. За да се обезопаси пътя, са насипани камари с чакъл от двете страни на кратера. Мостът, който свързва двете села, е затворен за движение, а участъкът обезопасен

Още един мост беше в кризисно положение. Огромни количества дънери и наноси от клони и боклуци довлече Янтра и затлачи три от дъгите на моста в Първомайци. Движението беше спряно. Спешно спасителни екипи с техника разбиха и извадиха затлачванията и движението беше пуснато. Няма поражения по устоите на моста.

Залят е мостът в павликенското село Росица. Под вода останаха десетки декари с царевични ниви във Върбица. Землището е на 8 метра височина от реката, но високите води го заляха, обясни областният управител.

Във Велико Търново високите води на Янтра заляха къщи на улиците “Крайбрежна” и “Йоасаф Бдински”. Водата влезе и в двора на църквата “Св. 40 мъченици”, но няма опасност за храма. В 3 часа през нощта срещу събота кметът Панов спешно свика Общинския кризисен щаб. Съвместно всички институции са набелязали предприели необходимите мерки за защита на населението и предотвратяване на щети.

Наводнени се дворове в Леденик. Придошлите води заляха моста между селата Леденник и Шемшево. Залети са и къщи и в еленското село Беброво.

Контролирано се изпускат двата големи язовира в областта. “Александър Стамболийски” прелива със 100 литра в секунда, а “Йовковци” се изпуска с 40 литра в секунда.

През тази седмица кметовете на общини трябва да направят проверка на всичките 335 селища в областта и да подготвят докладите си а нанесените щети. На 16 юни е заседанието на Областната комисия за защита при бедствия и аварии, която ще разгледа исканията, за да ги препрати към Междуведомствената комисия към Министерски съвет.

Здравка МАСЛЯНКОВА
видео Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново