Общините искат промени в закони и финансова свобода

Публикувано на нд, 16 Дек. 2012
165 четения

68 български града, сред които Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица, ще кандидатстват с проекти по ОП “Регионално развитие” за периода 2014-2020 г. Около 1,3 млрд. евро се очаква да бъдат усвоени. Това съобщи във Велико Търново председателят на Националното сдружение на общините в Република България Тодор Попов. “Опасенията ни са за Програмата за развитие на селските райони, където подготовката много закъснява”, посочи Попов. Кметът на старата столица Даниел Панов изрази учудване, че през 2005 г., когато е правено предложението за общините, които да влязат в програмата за селските райони, местните депутати и областният управител не са предложили старата столица.
Голямото предизвикателство през следващата година е не само борбата за средства, а борбата за това държавата да разбере две важни неща”, заяви Тодор Попов. “Първото е, че трябва да подкрепи нашите усилия в приемането на нов Закон за местното самоуправление. Законът е много стар, променян е 47-48 пъти. Не може стар костюм да го кърпиш и той да стане европейски”, коментира Попов.
Близо 2 млрд. лв. от държавни трансфери и от собствени приходи са загубили българските общини през последните 4 години. Задълженията им в края на т.г. са близо 130 млн. лв. Общините със запорирани сметки са три -четири, съобщи изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.
В събота Велико Търново е домакин на изнесено заседание на Управителния съвет на НСОРБ.

Видео: Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново