Нагли кражби на цветя от лекарска градинка взривиха социалните мрежи

Публикувано на чт, 26 май 2016
3029 четения

Хора с престижни професии и имена в обществото скубят стръкчетата за по лев-два

Записи от видеокамерите на медицински център “Авицена” във В. Търново, показващи безпардонните кражби на цветя от лекарската градинка, взривиха през последните дни социалните мрежи.
“Вече 11 години се опитваме да направим нещо красиво за великотърновци, но това, което се случва с вандалските прояви и наглите кражби на цветя от градинката пред центъра, вече мина всякакви граници на търпимост. Поставили сме стикери, че районът е с видеонаблюдение. Камерите са видими, но нищо не е в състояние да спре кражбите на цветя. Проблемът не е в парите, които даваме за цветята. Те са по лев-два за стрък. Реших да пусна записите на крадците в интернет, защото проблемът е на обществото ни, на липсата на морал и възпитание, на растящата наглост и безпардонност”, коментира пред “Янтра ДНЕС” д-р Анета Маноилова, съсобственик на медицинския център. Чашата на търпението ѝ приляла, когато преди няколко дена до прясно отръгнато цвете намерила букетче от лайка, поставено с цветчетата надолу като на погребение.
Записите от камерите показват, че хората, решили безплатно да се сдобият с цветя от лекарската градинка, са всъщност имена в обществото, имат престижни професии и в никакъв случай за тях не е проблем да дадат лев-два за цветя като тези, които крадат от медицинския център.
“Положението излиза извън контрол. На ден камерите записват по две-три кражби. Сутринта дори гоних един от крадците и просто го попитах защо го направи. Човекът не можа да ми даде смислен отговор. Измънка, че щял да пренесе цветята и да ги засади на друго място. Не мога да си обясня какъв интерес могат да предизвикат градински бегонии, теменужки и минирози. Тези цветя ги има на символични цени на пазара и по магазините. Въпросът е принципен, всичко опира до морала”, коментира управителят на медицинския център д-р Милчо Григоров.
Ситуацията с крадците на цветя е трагикомична. За първи път градинката била опоскана от медицинска сестра от детска ясла. Жената изтъргала всички пролетни цветя. Камерите заснели и посегателство, в което жената заедно със съпруга си – фелдшер, с когото лекарите от “Авицена” преди години са работили заедно, отишли да се сдобият с безплатни китки около полунощ, въоръжени с чували за смет.
“Отидохме в това семейство, за да ги попитаме защо го правят. Жената обясни, че не се чувствала добре оценена от системата и по този начин си отмъщавала. След това донесоха няколко опърпани цветя и хвърлиха петдесетина лева, за да покрият щетите”, разказаха д-р Маноилова и д-р Григоров. Камерите са заснели и съседка, която дошла да си набави теменужка, с която после се похвалила в социалните мрежи, че е украсила великденската си трапеза. Сред посегателите е и служителка в тото пункт. Тези дни камерите заснели и жена, която дошла до градинката директно с празна саксия, за да си я напълни от там с пръст.
Лекарите от “Авицена” са купили нови петдесетина стръка, за да запълнят дупките, останали след апашите, но все още не смеят да ги извадят и засадят.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново