Ловци от Златарица гръмнаха 12 прасета

Публикувано на нд, 7 окт. 2018
8713 четения

Голяма слука споходи ловците от Първа група в Златарица  на двата излета през почивните дни. В събота рано сутринта при много добра организация и дисциплина, начело с кмета Пенчо Чанев, който е и председател на дружината, 20 авджии нарамиха пушки и тръгнаха да гонят дивите прасета в района.

Всичко беше на ниво, кучета, гоначи, пусии. В дружината имаше и гости от Горна Оряховица, които подгряваха гонката. Така за кратко време ловците натръшкаха 10 прасета, едното от които над 200 кг и с трофейни  глиги. Отстреля го младият авджия Християн Миладинов. Той разказа скромно, че ловът е неговата страст и всичко, което е научил, е от баща си – Добромир, който гръмна две от прасетата в събота в Златарица.

Кметът Чанев обаче нямаше слука и през първия ден, но пък има още много време до закриване на свинския лов, каза той. В неделя обаче златаришките ловци повалиха само две прасета, но признаха, че в събота са имали голям зор, докато обработят месото.

Това не е най-големият улов на авджиите от Първа група. Случвало се е на излет за гръмнат и по 12 прасета. Но сега радостта им е двойна, защото вече си имат собствена база. Стара къща е ремонтирана с много труд и ентусиазъм, а ловците вече и направиха откриване както подобава.

Вася ТЕРЗИЕВА

сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново