Две безплатни прожекции на филма за Левски във Велико Търново

Публикувано на нд, 8 февр. 2015
1368 четения

Две премиерни прожекции на новия филм “Дяконь Львский” ще има във Велико Търново. Със съдействието на Общината всички граждани, ученици и студенти ще могат да гледат лентата напълно безплатно. Както “Янтра ДНЕС” единствен писа, филмът ще бъде показан за първи път в Двореца на културата спорта “Васил Левски” в деня на гибелта на Апостола на българската свобода, 18 февруари от 18 часа. Втората прожекция е на следващия ден, 19 февруари от 11 часа. Специални гости на първата премиера се очаква да бъдат режисьорът и сценарист Максим Генчев и плевенският актьор Веселин Плачков, който беше избран да играе ролята на Дякона.

Филмът е в две части, а всяка е с продължителност по 105 минути. И на двете прожекции ще бъде показан целият филм с антракт от 20 минути между отделните части. За по-добра организация, въпреки че премиерните излъчвания са безплатни, местата ще бъдат с талони. Те могат да се вземат предварително от касата в ДКС или от Туристическия информационен център на ул. “Христо Ботев”. Талоните, осигуряващи свободен достъп, ще са в разпространение от 9 февруари (понеделник).

Основните сюжетни линии в “Дяконь Львский“ са пет. Акцентите са отношението на Апостола към религията, към борбата за свобода, към майката, към любимата и към самия себе си. Лентата повежда през живота на Васил Левски – от детските му години, до извисяването му на бесилото – българската Голгота. Погледът на режисьора е на съвременник, но изразните му средства редуват магически историцизъм с почти документална стилистика.

Продукцията е заснета на 40 локации в страната – Видин и Бабини Видини кули, Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, в това число Плаковския, Килифаревския и Преображенския. Художественият екип е от 250 човека, в най-мащабната сцена във филма участват 500 статисти.

Освен Веселин Плачков, в ролята на Дякона зрителите ще видят и 11-годишния Симеон Филипов, който играе малкия Левски. Горан Гънчев е Димитър Общи, а Николай Сотиров е баронът – масон Бонър. Във участват и актьорите Ивайло Аспарухов, Стоян Цветков Петьо Цеков, Якуб Бахар, Тезджан Ферад, Деляна Добрева, Мехмед Билял, Николай Янев, Николай Тодоров, Цветомир Ангелов – Цуки, Цветомир Нечев. Продуцент е д-р Златина Филипова, оператор – Христо Генков, художник – Николай Нинов, а музиката е на “Исихия”.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново