Десетки безработни се регистрират ежедневно в бюрото по труда във В. Търново

Публикувано на пн, 30 Мар. 2020
4630 четения

Десетки безработни се регистрират ежедневно в Дирекция „Бюро по труда“ – В. Търново. Те са освободени основно от сферата на туризма – хотели и ресторанти, от търговията и др. Колко точно е броят на хората, останали без работа ще стане ясно след приключване на месеца. „Потокът от граждани е регулиран, няма струпване на хора. Регистрираме всички граждани, които идват на място. Тук приемаме и заявленията за парично обезщетение за безработица. На фона на ситуацията и регистриращите се ежедневно безработни, има и лица започващи работа, основно в сферата на строителството“, уточни Бойка Ганева, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – В. Търново.

Въпреки варианта хората да подават документите си по електронен път, много от тях предпочитат да отидат на място и да се срещнат с трудовите посредници. За улеснение на гражданите на място в бюрото по труда във В. Търново има и служител на Териториалното поделение на НОИ, който съдейства за изваждането на ПИК (Персонален Идентификационен Код), с който хората могат да следят онлайн за изплатените парични обезщетения за безработица.

Междувременно по-рано днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и финансовият министър Владислав Горанов представиха приетото Постановление за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места. Беше представен списък със секторите, засегнати от заповедта на здравния министър, които ще бъдат подкрепени. Това са търговията на дребно (без търговия с автомобили и мотоциклети), сухопътен транспорт,  пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство и дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения, организиране на конгреси и търговски изложения. Сред секторите, които държавата ще подпомогне са още частните детски градини, прожекциите на филми, туристическа, агентска и операторска дейност, артистична и творческа дейност, в областта на културата, спорта и др.

Работодателите ще могат да подават документи още от утре, като в срок до 7 дни кандидатстващите ще получат съответните решения, а след това в срок от пет дни и обезщетенията. В продължение на три месеца държавата ще плаща 60 % от заплатите на служителите на фирмите, които имат финансови затруднения заради кризата с COVID-19. Останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите. Ако някой от тях не ги изплати, то ще трябва да върне и получените пари от държавата.

Съгласно постановлението ще могат да бъдат подпомогнати и всички останали сектори, които имат спад на приходите от поне 20 %, като ще бъде направено сравнение на оборотите от март тази година спрямо тези от март 2019 г. За фирмите, създадени след март 2019 г., ще има отделен ред.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново