“БСП лява България” откри кампанията си с тържество за 9. IX. на хижа “Божур”

Публикувано на нд, 7 сеп. 2014
498 четения

С народни песни и хора на поляните на хижа “Божур” коалиция “БСП лява България” откри предизборната си кампания в областта и отбеляза 70-годишнината от Деветосептемврийстото въстание.

Потомците на антифашистите припомниха, че всяка капка кръв, пролята по зандани и битки, е била за бъдещето и демокрацията на България. От Антифашисткия съюз припомниха, че от окръга е имало партизански дружини от Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и Свищов. Проведени са над 110 бойни и политически акции, 95 битки, при които са загинали 47 партизани. Без съд и присъда са разстреляни 30 000 партизани, ятаци и помагачи, опожарени са 2139 къщи, а през концлагерите са минали над 32 000 души.

БСП тръгва уверена и със самочувствие на изборите. “Въпреки уличния натиск срещу правителството на Пламен Орешарски, за 14 месеца в областта влязоха 90 млн. лв. инвестиции. В Горна Оряховица осигурихме 4,7 млн. лв. за асфалтиране на улици. След броени дни започва изграждането на нова спортна площадка”, заяви инж. Георги Рачев, втори в листата на “БСП лява България”. Той акцентира, че служебното правителство на Георги Близнашки е спряло осигурените 1 млн. лв. за стадиона на Г. Оряховица и финансирането за апаратура в Спешна помощ. Инж. Рачев припомни, че са осигурени 519 хил. лв. за ремонт на моста във Върбица, в напреднал стадий е проектът за трилентов път в участък от 1,5 км в района на Присовските завои.

“9 септември е отговорност за всички нас, за да се помни саможертвата. Предстои ни тежка кампания”, обърна се към потомците на антифашистите, дошли на хижа “Божур”, водачът на листата на “БСП лява България” Мариана Бояджиева. Тя акцентира, че за първи път в държавния бюджет има 13 млрд. лева за социална политика, увеличена е минималната работна заплата, вдигнати са парите за майчински и детските надбавки за второ дете в семейството, парите за децата с увреждания и за първокласниците. “Възстановихме една несправедливост. 4 години не беше прилагано швейцарското правило за увеличение на пенсиите в зависимост от ръста на инфлацията. Нови 60 000 български граждани получиха енергийни помощи, с които да се справят по-добре в условията на трудни зими. Зная, че това е недостатъчно и има нужда от много повече, защото времето е трудно, но началото е поставено и искаме да продължим. Не искаме да се връща времето, в което основно се даваха средства за лъскава витрина и еднолично управление на България”, каза Бояджиева.

На поляните се извиха хора на песните на народната певица Ана Борисова, пяха женските групи от Първомайци и Поликрайще и патриотичният мъжки хор от Стражица Партийните си книжки получиха нови шестима социалисти.

Здравка МАСЛЯНКОВА
видео Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново