Великотърновци отново излязоха на протест

Публикувано на ср, 22 юли 2020
2395 четения

Десетки граждани се включиха във втория масов протест под надслов „Велико Търново срещу мафията!”. Множеството се събра отново на паметник „Майка България“ с искане за оставка на правителството на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.
„Радвам се, че в протестите участват много млади хора. Аз се включвам често и в протестите в София и виждам, че на улицата излизат предимно млади и активни граждани. Те може да не помнят какво е било преди, но знаят какво е на Запад и искат да живеят в общество, което е свободно“, заяви адвокат Калоян Янков, органзиатор на протеста. Той отново подчерта, че макар и политик от „Да, България“, се включва в него като гражданин. Относно отказа за подаване на оставка на главния прокурор, той заяви, че ако гражданите продължат да са обединени около тази позиция, рано или късно „ще му дръпнат юздите“ и ще се оттегли от поста.
„Търпяхме 11 г. хора, които са прочели само една книга през живота си, да правят далавери на гърба ни и да стават милиардери. Търпяхам 11 г. да ни лъжат. Затова е време ние да проявим постоянство и да махнем от управлението на държавата безпросветни хора, отишли единствено за лично облагодетелстване“, каза още Калоян Янков. След него думата взе Господин Гюров, който заяви, че протестите вече дават своите резултати и посочи като пример факта, че НСО вече не охранява Ахмед Доган и Делян Пеевски, което ще спести на данъкоплатците огромни суми в следващите години. „Властта дава отстъпки и прави крачка назад. За това не трябва да спираме дотук“, каза още Господин Гюров.
Холандецът Яков Ван Бейлен заяви, че днес българите трябва да са наясно какво искат, за да не се налага след десет години хората отново да са на улциата и да протестират.
„Във всичко българско и родно ще намерим сили, за да се обединим и да си оправим държавата. Трябва да се вдигаме и да правим нещо заедно, защото само така сме успявали назад в годините. Българският народ винаги е тръгвал с гайда – и на сватба, и на война, тя е била най-отпред, защото е магическа и носи българския корен. Затова и аз реших да ви посвиря, за да ви събудя и да тръгнем заедно“, заяви Ивалин Иванов, който участва в протеста, облечен в народна носия.
След изказванията на импровизираната трибуна, протестиращите преминаха по главната улица на града и стигнаха до Съдебната палата, след което се върнаха обратно. Следващият протест е насрочен за понеделник – 27 юли, уточниха организаторите.
Весела БАЙЧЕВА
Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново