1400 ученици участват в открити уроци за Търновската конституция

Публикувано на вт, 18 апр. 2017
198 четения

1400 ученици от училищата във Велико Търново ще участват в открити уроци за Търновската конституция и българската отбрана. Те започнаха вчера в музей “Възраждане и Учредително събрание” и ще продължат днес.

Общо 68 паралелки с гимназисти от 9 и 10 клас ще се включат в инициативата през двата дни. Лектор в часовете по родолюбие е доц. д-р Марко Златев от Националния военен университет “Васил Левски”. Експерти от музея показват на учениците и оръжие, което се съхранява в техните фондове.

Патриотичните уроци се провеждат по предложение на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов и се организират от Регионален исторически музей, Регионално управление по образование и Военно окръжие II степен – Велико Търново.

На 16 април 2017 г. се навършиха 138 години от приемането на Търновската конституция. Чрез нея юридически се утвърждават социално-икономическите и политически изменения в българското общество след Освобождението. Първата българска конституция застъпва основните граждански и политически права и свободи и е определяна като една от най-демократичните за своето време.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново