Природолюбители скочиха срещу мотористи, които съсипват екопътеките

Публикувано на вт, 4 апр. 2017
1074 четения

Природолюбители в старата столица скочиха срещу моторджии, които бръмчат по екопътеките и ги съсипват, особено през почивните дни. Любителите на адреналина са обезобразили горските пътечки около Велико Търново, превърнати в офроуд трасета. Най-пострадала е екопътеката от Самоводската чаршия, през кв. “Варуша” за Преображенския манастир – в район, който е защитена местност.
Румен Стайнов разказа, че в неделя се разхождал по въпросната екопътека, когато бил неприятно изненадан от група мотористи, които фучали около туристите, между които имало цели семейства с деца. Горският път е изровен, има коловози, но опасността някой да пострада от ендурото е най-голяма, категоричен е Стайнов.
В негова подкрепа застана и Георги Димитров, секретар на ТД “Трапезица 1902”. По думите му крайградският парк Ксилифор също не може да намери спокойствие от мотористи. Там има туристическа база и гостите постоянно се оплакват от викове и грохот на тежките мотори. Всички екопътеки са съсипани с разбити пътища и се налага туристическото дружество постоянно да ги обхожда и възстановява, коментира Димитров.
Според него Община Велико Търново трябва да отреди специални места, където моторджиите да бръмчат. Много пъти сме повдигали този проблем пред администрацията, но решение няма, заяви секретарят.
Оказа се, че най-ефективно срещу мотоендурото може да се намеси Регионалната екоинспекция. Освен че се унищожава природата и се създава опасност за туристите, ревът на моторите безпокои горските животни и птиците. Може да се издаде заповед на инспекцията за забрана по екопътеките да минават мотористи, особено ако се касае за защитени територии. Досега обаче такива заповеди не са издавани, понеже няма жалби.
Според Георги Недев, състезател и треньор по мотокрос, през почивните дни във въпросния район се е провел шампионат по ендуро-мотокрос, организиран от местния мотоклуб “Боляри”. Висшият пилотаж е бил на трасе до бившия автополигон. След това победителите били наградени лично от кмета на общината Даниел Панов. Недев не изключи възможността състезатели преди това да са си направили гонка по екопътеката за Преображенския манастир. Проблемът е, че има моторджии, които не членуват в организираните клубове и обикалят по екопътеките.
Георги Недев обеща като общински съветник и мототреньор да свика среща между всички мото- и велоклубове в града и на нея да се излезе с решение да не се рушат екопътеките. Ако трябва, ще организираме акция за възстановяване на пътеките под ръководството на ТД “Трапезица 1902”, предложи общинският съветник.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново