Гъдуларите на СУ “Ем. Станев” с пет отличия от “Орфееви таланти”

Публикувано на вт, 4 Апр. 2017
328 четения

Пет награди спечелиха малките гъдулари на СУ “Емилиян Станев” от Националния музикално-фолклорен конкурс “Орфееви таланти”, който се проведе за първи път в Пловдив. Четири деца на различни възрасти са представили търновското училище. Те изучават гъдулка в класа на преподавателката Веска Илиева.
Над 5000 изпълнители са се представили в конкурса, а възпитаниците на “Емилиян Станев” са се състезавали в индивидуалната надпревара. За първа награда в своите възрастови групи са се преборили четвъртокласниците Пламенна Пехливанова и Калоян Вашков, както и Данаил Йорданов от 9 клас. Второкласничката Ния Илиева е получила втора награда.
Четиримата се изявяват заедно и в инструменталната група “Дзигулица”. Формацията е спечелила Златна лира на Орфей.
Професионално жури в състав проф. д-р Тодор Киров и проф. д-р Любен Досев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив е оценявало изпълненията. Двамата професори са поднесли и най-голямата награда за търновските деца. Те са предложили на гъдуларите да участват със свои изпълнения на живо в предаването на Цвети Радева “От българско по-българско” по БНР. Така децата влизат за първи път в музикалното студио на Радио Пловдив.
Учениците на Веска Илиева са се представили достойно и в Десетия национален конкурс за изпълнители на народна музика в Русе, където също са завоювали призови отличия.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново