Препоръчително е бебетата да се кърмят при поискване до 6 месеца

Публикувано на вт, 9 авг. 2016
6173 четения

Проф. Стефка Петрова

Препоръчително е бебетата да се хранят естествено до 6 месеца, а това е т.нар. изключително кърмене, при което не се дават вода или други течности. Това заяви във Велико Търново проф. Стефка Петрова, експерт по хранене към Националния център за опазване на общественото здраве. Тя присъства на Международната конференция по кърмене, която се проведе на 4 и 5 август в старата столица, където представи най-новите препоръки за хранене на бебетата, които предстоят да бъдат публикувани.
Проф. Петрова подчерта, че новата теза при храненето на кърмачетата е те да се кърмят при поискване, а това означава, бебето да се слага на гърдата, когато то поиска. По този начин то задоволява потребностите си и от храна, и от течности. Но има препоръка кърменето да не бъде по-малко от 8 пъти в денонощието. Разбира се, ако бебето е болно, по препоръка на лекаря то може да пие допълнителни течности и разтвори.
Трябва ли да пият вода
бебета, частично кърмени ли да са,
или само на
адаптирани млека?
Международните препоръки са да не се дава вода и при тези случаи. Ние сме обаче по-либерални и даваме възможност лекаря да прецени това. Но при децата на адаптирани млека те имат нужда от вода, тъй като съдържанието на белтък в тези храни и по-високо от това в кърмата, обясни проф. Петрова. По-високото съдържание на белтък от своя страна натоварва незрялата бъбречна функция на бебето и то има нужда от вода. Затова тенденцията е да се намали количеството на белтъка в адаптираните млека. Докато не се снижи той, ние препоръчваме допълнителна вода при храненето на тези деца.
Кога да започне
захранването на кърмачето?
Според проф. Петрова това е много важен факт от живота на детето. То трябва да стане към шестия месец, но експертите по хранене дават един по-либерален интервал и препоръчват захранването на кърмачето да започне дори от четвъртия месец и не по-късно от шест и половина месеца. Иначе по-ранното и по-късното захранване от този интервал може да има неблагоприятен ефект, тъй като потребностите на децата се увеличават. Има опасност да се изчерпят резервите от желязо в кърмата на майката и да се стигне до анемия.
Много е важна първата храна, която се въвежда, каза още проф. Петрова. Препоръчва се това да бъде зърнена каша, обогатена на желязо. Но може да бъде и месо, което е естествен източник на много добре усвоимо желязо. Ако майката предпочита месо, то една седмица преди това трябва да се дава зеленчуково пюре, а после към него да се прибавя месо. Първия ден бебето поема една лъжичка от месното пюре, втория ден – две и т.н. Адаптацията продължава първите 4-5 дни.
Няма строга схема
при въвеждане на новите
храни при бебетата
Дали ще се започне с пюре от картофи, зеленчук или зърнена каша, е въпрос на избор, коментира проф. Петрова. Трябва да има максимално разнообразие на продуктите и да няма ограничение на алергизиращите храни. Това са ягоди, риба, яйца и др., които не бива да се избягват, а да се дават постепенно и по малко на бебетата. Не трябва да се изчаква въвеждането на тези алергизиращи храни, тъй като вече е доказано, че по-ранната им употреба поддържа толеранса към тях и детето не се алергизира. По същия начин се препоръчва на кърмачките да не избягват алергизиращите храни, с опасенията да не предизвикат алергия на бебето. Няма доказателство, че това води до превенция на алергията. А и ако майката ограничава такива продукти, то това може да доведе до хранителен дефицит в кърмата и да се отрази неблагоприятно на бебето.
Кога да се въведат
глутеновите храни?
Допреди няколко години глутеновите храни се въвеждаха между четвъртия и шестия месец и се смяташе, че това е превенция към заболявания като цьолиакия, при която децата не възприемат глутеновите храни. Най-новите проучвания сега показват, че това не е вярно, подчерта проф. Петрова. През 2016 г. Международната асоциация по хранене и хепатология излезе със становището, че още не се знае, кое може да предотврати цьолиакията, която е генетично заложена. Така че при децата, които нямат риск в семейството да има член с цьолиакия, глутенът може да се въвежда дори след четвъртия месец, но най-късно до дванадесетия месец, когато майката реши. Но глутеновата храна трябва да се дава на малки количества и постепенно.
При децата, които имат роднини с цьолиакия, глутеновата храна се въвежда към края на първата година от живота на бебето. Това може да отложи ранното възникване на заболяването при детето.
Въвеждат ли се соковете
заедно с естественото
хранене?
Все още има спорове и някои лекари смятат, че сокове трябва да се дават на кърмачето още от втория или третия месец, тъй като така то ще получава повече витамини. Категорично отхвърлям този подход. Даването на сокчета преди захранването води до няколко неблагоприятни последици. На първо място сокът измества едно хранене с кърма, която е най-доброто за детето. Освен това соковете може да предозират количеството на храната, тъй като стомахчето на бебето има определен капацитет. В никакъв случай не се препоръчва даването на сокове преди шестия месец.
Втората опасност е, че при по-ранното захранване със сокове имунната и храносмилателната система на детето още не са узрели и има риск от стомашно-чревни проблеми. Някои от сокчетата включват цитруси, а те са с алергени и могат да предизвикат неблагоприятни реакции. Освен това много от плодовете имат алергени с отлагащ ефект, което да доведе също до алергична реакция. Проф. Петрова посочи още, че при приготвянето на соковете има голям риск от замърсяване от ешерихия коли, а една такава инфекция може да отведе бебето в болницата. Нашата препоръка обаче е, сокчетата да се дават след осмия месец. По думите на проф. Петрова едно дете до една година въобще няма нужда от плодови сокчета. Много по-добре е плодовете да бъдат давани като пюре, след това като малки парченца за хранене от бебето с пръсти. Така се запазват хранителните влакнини, докато в соковете те липсват.
Медът е забранен
за децата до 1 г.,
има опасност от
ботулинов токсин,
предупреди проф. Петрова, която беше дълги години национален консултант по хранене. Тя допълни, че много често в меда има спори на ботулиновия токсин. По-големите деца могат да разградят тези спори и това да не предизвика заболяване. Обаче бебетата не могат да се справят с това и да се разболеят от ботулизъм, което е смъртоносно заболяване.
Освен това не трябва да се дава риба при началото на захранването, независимо че тя е много полезна и ние я препоръчваме. Причината за забраната е, че повечето риби съдържат живак – морски дарове, акула, риба тон и др. Не бива да се дава и като основна напитка прясно мляко, което да замества кърмата или адаптираното мляко. Не заради алергията, а защото кравето мляко има много по-голяма белтъчна молекула и това натоварва бъбречната функция на бебето. След седмия месец може да се дава кисело мляко като компонент на храната. Когато детето навърши 10 месеца, прясно мляко може да се сложи в супата, пюрето, но не и като напитка.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново