Днес Велико Търново посреща журито за Европейска културна столица

Публикувано на вт, 2 сеп. 2014
378 четения

Днес Велико Търново посреща делегатите от международното жури, което ще реши кой български град да се окичи с титлата “Европейска столица на културата” за 2019 годинa. Заедно с членовете на комисията се движат и наблюдатели от Европейската комисия и министерството на културата. Гостите ще се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурата, а домакините ще трябва да защитят предимствата и достойнствата на своя проект.
Важната обиколка на представителите на комисията ще продължи през целия ден, но по техни инструкции медиите не бива да присъстват на нито една от точките, включени в програмата.
До втория етап на конкурса за Европейска културна столица бяха допуснати четири български града – София, Варна, Пловдив и Велико Търново. В предишните дни делегатите посетиха и конкурентите на старата столица.
Преди окончателното решение предстои още една защита на концепциите пред цялата комисия на 4 септември, а на следващия ден експертите ще изберат най-добрата българска кандидатура. Кой български град печели съревнованието ще решат окончателно министрите на културата. Това ще стане на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз през май 2015 г.
Над 600 са събитията в подкрепа кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата от началото на годината, съобщиха от Общината. Целта е във всяко събитие да няма просто зрители, а те да са и участници. През 2013 и 2014 г. в работата за идеята са обхванати всички възрастови групи, групи по интереси и граждани на Велико Търново в различен и подходящ за тях формат с различни прояви на изкуството – фолклор, класически изкуства и супермодерни и алтернативни художествени прояви. Основният фокус са младите хора.
Градът никога не е бил толкова жив и наситен с интересни и разнообразни събития, категорични са голямата част от великотърновци, които стискат палци и се надяват градът ни да бъде избран като най-достоен за престижната титла.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново