“ГРАЖДАНСКА МРЕЖА ЗА КУЛТУРНО РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО” ПОДКРЕПЯ КАНДИДАТУРАТА НА ГРАДА ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Публикувано на вт, 2 сеп. 2014
214 четения

Европейска столица на културата е една от най-успешните и подкрепяни от гражданите инициативи на Европейския съюз. Проектът спомага за успешното развитие и просперитет на градове от цяла Европа, като мотивира гражданите да участват в опазването и популяризирането на историческите богатства, както и в процеса на културното развитие на региона, предоставяйки възможност на жителите да бъдат активна страна в творческите дейности.

Четири български града се състезават за титлата Европейска столица на културата 2019 – София, Варна, Велико Търново и Пловдив. В периода 29 август – 2 септември градовете кандидати ще имат възможност в рамките на един ден да убедят международното жури защо именно техният град заслужава да спечели престижната титла. Крайните резултати ще бъдат обявени на 5 септември, а финалното решение ще бъде взето през месец май 2015 г. на редовното заседание на министрите на културата в Съвета на ЕС.

С участието си в инициативата Европейска столица на културата Велико Търново има уникалната възможност да се представи пред Европа и света не само със своите исторически богатства, но и с вдъхновяващата атмосфера за иновативни културни и творчески проекти, осъществявани с активното участие на гражданите. Още повече, кандидатурата представлява реална възможност за изграждане и реализиране на културна стратегия за развитието на града и региона.

Дори градът да не бъде избран за европейска столица на културата, чудесни възможности остават на разположение на гражданите. Мотото “Творим щастие” ще продължи да бъде вдъхновение за жителите да участват в множеството инициативи и културни мероприятия, които безспорно допринасят и за популяризирането на града като уникална туристическа дестинация. Велико Търново изгражда свое име на европейската сцена, като разкрива богатството, разнообразието и общите черти на европейските култури и създава усещането за принадлежност към единната европейска общност.

В подкрепа на кандидатурата на града, създадената в началото на 2014-а година “Гражданска мрежа за културно развитие на област Велико Търново”, ще продължи да насърчава и инициира събития с изразен културен и социален характер, целящи да ангажират широката общественост. Мрежата е съставена от следните организации: Европейски информационен център – Велико Търново, Център “Мария” – Горна Оряховица, Сдружение “Младежка толерантност” – Горна Оряховица, ЦМЕДТ “Амалипе”, Сдружение “Виктория 04” и Сдружение ЦРМД.

Кампанията на “Гражданската мрежа за развитие на област Велико Търново” се осъществява в рамките на проект “Стратегическо планиране и конкретни застъпнически кампании: Основни инструменти за изграждане и развитие на организационния капацитет на гражданските организации” към Института за регионални и международни изследвания по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново