Мартин Ширков: “Не искам да виждам брат ми, той е крадец!”

Публикувано на пн, 4 авг. 2014
1477 четения

Великотърновският окръжен съд отложи делото за екстрадицията на 36-годишния Михаил Ширков, задържан през миналата седмица със заповед за арест от Холандия. Причината за отлагането е липса на предоставени документи с гаранции от чуждата държава относно това, че Ширков ще бъде допуснат да се върне в България след разпита си. Припомняме, че великотърновецът бе издирван във връзка с разследване за трафик на хора и изнасилване. Съдът ще решава дали да го предаде на властите в Холандия на 13 август.
Както “Янтра ДНЕС” писа, Михаил е брат на известния в зората на демокрацията търновeц Мартин Ширков, който понастоящем е в Холандия. Бизнесменът сам се свърза с нашия екип и заяви, че е възмутен от това, че името му се свързва с действията на по-малкия му брат и разследванията срещу него. “Категорично заявявам, че аз нямам нищо общо с този човек. Вярно е, че е мой брат, но с него не поддържаме никакви отношения. Нито живее при мен, нито работи при мен, а аз самият изобщо не желая да го виждам. Михаил е крадец и клептоман, с това се занимаваше както в България, така и в Холандия. Сами можете да видите досието му”, пояснява Мартин Ширков.
Той призна, че преди години в България си е позволявал волности и е “подлудявал полицаите”, но никога не е извършвал престъпления, не са му били повдигани обвинения, нито е бил осъждан. “Тези неща са минали, било е преди 20 г. Сега имам бизнес тук, който е съвсем прозрачен и в него няма нищо незаконно. Няма и как да е иначе тук, в Холандия, още повече щом се касае за дейност на имигрант. Всичко се следи под лупа”, обясни бизнесменът. Въпреки твърденията на Михаил, че брат му имал фирма за разпространение на вестници в която той работел, Мартин твърди, че към момента се занимава със строителство и има дружество за изкупуване на метали. “Аз нямам бизнес с разпространение на вестници. Самата фондация издава списание, чието съдържание е насочено към проблеми на имигрантите и съдържа съвети за това как да се справят в Холандия, какви документи им трябват, с какви институции да се свържат. Тъжната за мен равносметка е, че много от тях дори не могат да четат. Фондацията разпространява изданието чрез имигранти, които го препродават с малка надценка, която им осигурява някакво препитание. За това имаме разрешение от властите в страната. Но не става въпрос за бизнес, тъй като самата фондация не печели нищо от това. Искам да уточня, че председател на фондацията не съм аз, а синът ми, а Михаил не е продавал списания дори и за един ден. Ако твърди, че е работил към нея, значи лъже”, твърди Ширков.
По думите на Мартин, той не е знаел, че срещу брат му се води подобно разследване и не е бил търсен от полицията в тази връзка. “Нямам представа дали се е занимавал с трафик и е насилвал жени, но вече на нищо няма да се учудя. Не знам как изобщо са го пуснали да мине граница с тази заповед, за мен това е несериозно. И сега ще го екстрадират тук, ще го разпитат и съм почти сигурен, че ще го пуснат.” Бизнесменът допълва, че и той, и децата му се ползват с отлична репутация в Холандия и стоят зад множество инициативи в полза на българската общност там. Аз нямам какво да крия, хората тук ме познават добре. Но не искам историите на брат ми да рефлектират върху мен и името ми. През годините многократно съм говорил с него, опитвал съм да му обясня, че трябва да спре с тези неща, но след определен момент просто разбрах, че няма смисъл.”, завършва Мартин.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново