Няколко археологически екипа ще проучват миналото на римския град Нове край Свищов

Публикувано на пн, 22 май 2023
198 четения

През 2023 г. в Свищов ще продължат своята работа археологическите екипи, проучващи останките от римския град Нове. Предполага се, че до момента е изследвана едва около 1/10 от площта му, тъй като легионният лагер представлява една казарма, но около него постепенно се развива селищна агломерация и така площта на римския град се простира на около 280 декара, а само лагерът е разположен на близо 170 декара, посочи д-р Марин Маринов, археолог и уредник в Историческия музей в Свищов. Основно разкопките са концентрирани върху двете най-важни сгради в устройството и на легионния лагер, и на по-късния град – щаба на легиона и епископския резиденциален комплекс, които са в съседство, каза още той и добави, че се очаква археологическият сезон да започне в края на месец юни, с проучванията на екипа на Познанския университет с ръководител д-р Елена Кленина. Неговата работа е свързана с разкопките на една интересна сграда, каквато няма открита и проучена досега в България. Смята се, че това е армаментариум – склад, в който се съхраняват оръжията на римските легионери и бойните машини, използвани от Първи италийски легион, а също така били на въоръжение в цялата римска армия. Според полския екип единственият аналог на тази сграда е в Рим.
Доц. д-р Евгения Генчева отново ще проучва сектора, намиращ се източно от западната порта на легионния лагер. Това е участък от вътрешната улица, обикаляща лагера по цялото му продължение. Тя и екипът ѝ ще се концентрират и върху останките на една важна сграда, каквато също няма открита и проучвана на друго място по нашите земи. Това е схолето на легиона, където са се събирали офицерите на първата кохорта на Първи италийски легион. То е построено през 4 век и представлява преустроен по-ранен склад за зърнени храни.
Тазгодишният лауреат на награда от фестивала “Орел на Дунава” – проф. Пьотър Дичек, също ще продължи своите проучвания. Миналата година той и екипът му направиха едно много интересно откритие, придобило голяма популярност – римски хладилник от 1 век сл. Хр. Това е керамично съоръжение, вкопано в земята, което се е отваряло нагоре. Предполага се, че през лятото в него е слаган лед за съхранение на различни храни, а през зимата и сняг. При разкопките и разкриването на това съоръжение в него са открити останки от храна – животински кости, както и останки от въглен, за който екипът допуска, че е използван за отблъскване на насекоми, които биха нападнали съдържанието на хладилника.
Екипът на д-р Агнешка Томас ще продължи проучванията си в южната част на легионния лагер. Работата там е все още в начален етап, тъй като на това място и в Нове като цяло културният пласт е изключително богат и с голяма дебелина, посочи д-р Маринов, който ще продължи своите проучвания западно от западната порта на легионния лагер и на по-късния град, където има разположени сгради извън крепостните стени. Те са не по-малко интересни по своя характер от сградите в укрепената площ, смята археологът и допълва, че също така трябва да се разкрие южната стена на ранновизантийската базилика, намираща се там. Очаква се да бъдат намерени още гробове от ранновизантийския некропол, в който е вкопана тази църква. Също така ще продължи разкриването на останките от римската вила, разположени под некропола, и на по-късната сграда, в която е преустроена тя.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново