Грандиозно 25-о издание подготвят от Международния фолклорен фестивал

Публикувано на пт, 19 май 2023
2817 четения

Международният фолклорен фестивал във В. Търново ще отбележи по грандиозен начин своето 25-то по ред издание. Той ще се проведе от 23 юли до 29 юли в Летния театър в старата столица, като концертите ще започват в 20 ч. и ще са с вход свободен. В програмата ще вземат участие групи от Коста Рика, Египет, Китай, Индия, Грузия, Колумбия, Мароко, Хавай, Мексико и България.
Слоганът на тазгодишното издание е “Friends will be friends”, обяви Стилияна Йоргова, директор на Международния фолклорен фестивал.
“Истории като тази ще останат във времето и ще търсят своето продължение не само защото Фестивалът, както всички го наричаме, е празник и утвърдена традиция за цели поколения вече, но защото е магия, която не може да се обясни, тя трябва да се изживее”, казва Йоргова.
През далечната вече 1998 г. един мечтател с шепа съмишленици, съзнателно или не съвсем, поставя началото на нещо ново и различно, което впоследствие превръща В. Търново в световна фолклорна столица и запленява жителите и гостите на града с магията на фолклорното изкуство. На сцената на Фестивала през изминаващия четвърт век от създаването му до днес са се представяли стотици фолклорни ансамбли от цял свят – Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка, а изпълненията на участниците рисуват картини, феерично украсени с ритми, цветове и емоции. Всяка година в разгара на лятото В. Търново става едно различно място – градът се оживява, вълнува, празнува. Улиците се изпълват с хора в очакване на новите гости – участници в поредното фестивално издание. Екзотични бразилски танцьори, изящни корейски изпълнителки, неподправени и незабравими грузински колективи, тайнствени дервиши, грациозни тайландки, огнени аржентинци, автентични аборигени от далечен индонезийски остров и още – списъкът може да бъде продължен с много и все различни, интересни, запомнящи се участници. Красотата и многообразието на световното фолклорно богатство ведно с нашенските ритми, представени на сцената от едни от най-добрите професионални и самодейни ансамбли в страната, я превръщат в притегателно и магическо място за участници и публика. А публиката е вярна, притаила дъх в очакване или избухваща в нестихващи аплодисменти. Това са мигове, докосващи и запечатани в сърцата на много хора, припомня Стилияна.
“We are the World” (“Ние сме светът”) беше слоганът на 20-ото юбилейно издание на фестивала, на чиято сцена през годините, въпреки трудности и несгоди, Светът премина, за да поздрави онзи горд и величествен Търновград, в който всеки камък е паметник на културата, а зад всеки ъгъл дебне неразказана история, града домакин за когото Фестивалът се е превърнал в запазена марка. Защото, както се пее във фестивалната песен, която един костариканец ни подари през 2008 г. и тя звучи всяко лято оттогава в изпълнение на различни музиканти и певци:
“Велико Търново е Фестивал, Велико Търново е карнавал, Пеем и танцуваме за Вас!” Каним ви и това лято заедно да празнуваме, да отворим сърцата си и да напишем поредната страница във фестивалната история”, приканва Йоргова.
Международният фолклорен фестивал във В. Търново се организира от Национална секция за България на CIOFF® – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – официален партньор на ЮНЕСКО със статут асоцииран и Община В. Търново на територията на В. Търново и съседни области. Фестивалът е удостоен със статут “Фестивал на CIOFF®”, а за изминалите 24 години на сцените му са се представили 294 ансамбъла от 117 страни от 5 континента и 236 български състава. Пред повече от 625 000 зрители са изнесени над 636 концерта.
В рамките на фестивалната програма през годините са организирани: конкурсът “Мис Фестивал”, вечери на традиционната кухня, пленер за млади художници, съвместно с ВТУ, изложби, научни конференции, концерти в Старческия дом във В. Търново, НВУ “Васил Левски”, детски градини и др., както и редица други придружаващи изяви на групите участници. Всяка година публиката определя, гласувайки, своя фаворит. За Група на публиката са избирани състави от Египет, Грузия, Боливия, Колумбия, Башкирия и други, припомни Йоргова.
Николай ВЕНКОВ, сн. архив МФФ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново